– Det är väldigt mycket detaljer det handlar om, säger hon.
Vem det är som undrar får Kerstin Tibbling inte veta. Frågorna anonymiseras, för fram till anbudsöppningen i maj är allting väldigt hysch-hysch.
Därmed inte sagt att det är tyst om det här med maten i Trosa, Vagnhärad och Västerljung. Tvärtom. 257 kommuninvånare skrev förra året på en namninsamling för ännu mer ekologisk och närproducerad mat, och uppslutningen på de informationsmöten som Kerstin Tibbling hållit i har varit förhållandevis god.
– Jag upplever det som att intresset ökat väldigt mycket bara under de år som gått sedan den senaste upphandlingen. Det händer något därute som är väldigt spännande, säger hon.
Trosa ligger redan långt fram när det kommer till ekologiskt och närproducerat i de kommunala verksamheterna. 33,8 procent låg den ekologiska andelen på i en genomgång som Naturskyddsföreningen gjorde i höstas – en notering som var den åttonde bästa i landet.
Ännu bättre ska det bli. 60 procent ekologiskt och/eller närproducerat år 2018 är målet.
– Det är det vi jobbar mot. Just det här med närproducerat är komplicerat eftersom vi inte får kräva att maten ska vara svensk, till exempel, säger Kerstin Tibbling.
För att komma runt det hindret har arbetsgruppen bakom livsmedelsupphandlingen plockat ut vissa produkter och gjort det möjligt att lämna anbud på enhetsnivå. Att sälja mjölk enbart till Tomtaklintskolan skulle exempelvis kunna gå.
– Det kan också vägas in om man kan erbjuda studiebesök på sin gård, eller komma till skolan och berätta, säger Kerstin Tibbling.
På torsdag, den 16 april, kommer LRF till Bergs gård utanför Västerljung för att ge råd åt producenter som vill delta i upphandlingen.