Under sina snart fyra år inom hemtjänsten i Trosa har Ulla Nihtinen märkt skillnad. Gradvis har det blivit allt mer att göra.
– Det är ett större tryck i dag än när jag började. Men jobbet är stimulerande, jag trivs med att få jobba med de äldre, säger hon.
Trenden är tydlig. Fler och fler av Trosas äldre vill bo kvar hemma och få omsorg inom hemmets fyra väggar. Sedan förra året har antalet beviljade timmar inom hemtjänsten ökat med drygt 12 procent, eller 422 timmar. Behoven varierar kraftigt; med rena omvårdnadsbehov till att de äldre får hjälp med matlagningen eller en vän att gå på promenad med.
– Många klarar sig längre själv i dag, men de har ett stort omvårdnadsbehov när de väl kommer till vår kännedom. Ibland kommer vi in lite sent, säger enhetschefen Ely-Ann Lillsebbas.
SN träffar Ulla Nihtinen mellan två hembesök. Lunchen är ett viktigt andningshål för personalen. Hon vittnar om stressiga månader i somras. Unga vikarier som snabbt skulle in i systemet och ett schema som var "förskräckligt".
– Men nu har det blivit bättre. Nu har vi fler på schema i grundbemanningen och inte lika många timmisar. Men är schemat för pressat är det svårt att vara närvarande varje gång.
Hinner du med allt du önskar?
– Inte alltid. Men för det mesta känns det OK, säger Ulla Nihtinen.
Klart är att fler äldre inom hemtjänstens uppdrag har avancerade vårdbehov och behöver dygnet runt-vård. Med det ökade trycket kommer mer dubbelbemanning och fler nattskift. Personalkostnaderna låg mellan januari och september i år på strax över 9 miljoner kronor, jämfört med 7,2 miljoner kronor för samma period förra året.
– Vi följer behovet där det uppstår. Det kräver att vi har flexibel personal, vi behöver anställa mer personer med kort varsel när det blir toppar, säger Mia Kihlstrand, chef för äldre- och funktionshinderområdet i Trosa kommun.
Enligt Kihlstrand handlar det inte nödvändigtvis om att en hop äldre flyttat in till kommunen, utan att behovet ökar hos Trosaborna som bor kvar hemma.
– De har förstått att man kan göra så och ta del av våra insatser dygnet runt. Hemtjänsten kommer att öka, och ökar behovet så blir det högre personalkostnader.
Kommunen ligger bra till i SKL:s öppna jämförelser över hemtjänsten. Men Ulla Nihtinen ser flera områden där det kan bli ännu lite bättre.
– Det är viktigt att hemtjänsten har tillräckligt med bilar. Många cyklar och gör inköp när de egentligen skulle behöva bil. Det hade underlättat jobbet och gjort det mindre stressigt.