– Sådant här måste upp så att folk fattar hur tokigt det kan bli med strandskyddet, säger Lars-Erik Andersson.
Han driver ett lantbruk utanför Västerljung tillsammans med Eva Grimstedt. För några år sedan styckade de av och sålde fyra tomter på sin mark. På tre av tomterna står det hus i dag.
Men när paret ville stycka av ytterligare två tomter ändrade sig plötsligt kommunen, och menade att området omfattas av strandskydd. Anledningen till det är en liten bäck som löper genom området, över en av tomterna som redan är bebyggd.
– Vid sjöar och hav kan man ju förstå att strandskyddet behövs. Ändå byggs det hus hejvilt längs stränderna här i Trosa, säger Eva Grimstedt och pekar ut mot kusten.
Ärendet har stötts och blötts flera vändor av kommunen, länsstyrelsen och Lantmäteriet. Nyligen kom ett beslut från länsstyrelsen som avslog ägarnas överklagan. Nästa steg är att gå vidare till mark- och miljödomstolen.
– Beslutet var väl ganska väntat. Det är svårt att få länsstyrelsen att ändra sig när de bestämt sig för att något är ett vattendrag, säger Lars-Erik Andersson.
På våren rinner det lite vatten i bäcken, berättar han. Men när tidningen kommer på besök är det ganska svårt att lokalisera vattendraget, som inte är mycket mer än ett dike.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tomas Landskog (M) klubbade tidigare i år beslutet om att inte medge dispens från strandskyddet. Men det var motvilligt, menar han.
– Min syn är tydlig: antingen är lagen felskriven eller så är tolkningen av lagen felaktig. Att ett litet dike som är vattenfyllt då och då ska omfattas av strandskydd kan inte vara syftet. Men vi måste ju följa lagen, säger Tomas Landskog.
I sitt beslut nämner länsstyrelsen att personer även har möjlighet att ansöka om att få strandskyddet upphävt.
– I vissa fall går det att upphäva strandskyddet, om det gäller mindre bäckar som i det här fallet. Vi informerar om den möjligheten, så får vi se om vi får in en sådan ansökan, säger Måns Cederberg, handläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
I december förra året lämnade strandskyddsutredningen sitt betänkande till regeringen, och frågan har varit hett omdebatterad sedan dess. Utredningen föreslog flera lättnader i strandskyddet, vilket vissa menar skulle underlätta utvecklingen på landsbygden. Men förslagen har också sågats av kritiker som menar att det skulle luckra upp allemansrätten.