Julens råvaror dyrare – Svenssons våffleri om läget

Det är högsäsong för bakning – liksom hemlagad choklad och andra sötsaker. Men samtidigt har sockersöta traditioner blivit dyrare än någonsin att upprätthålla.

"Vi har absolut märkt av de högre priserna på råvaror", säger Petja Svensson på Familjen Svenssons våffleri.

"Vi har absolut märkt av de högre priserna på råvaror", säger Petja Svensson på Familjen Svenssons våffleri.

Foto: Isak Dahl

Trosa2024-12-01 19:56

Nyheten i korthet

  • Julbakning blir dyrare än någonsin, med livsmedelspriserna som har stigit med 31% under de senaste fem åren, enligt SCB. Sockerpriset har ökat med 73% under samma period.
  • Petja Svensson, ägare till Familjen Svensson våffleri i Trosa, har märkt av prisökningarna både som privatperson och företagare, särskilt för laktosfri grädde.
  • Priserna för bakverk på caféer har stigit med 29% under de senaste fem åren, jämfört med 36% för färdiga bakverk i matbutiker. Chokladpriset har ökat med 22% under det senaste året.

Det är ingen nyhet att det mesta blivit dyrare de senaste åren.  På fem år har livsmedelspriserna totalt stigit med 31 procent.  Enligt SCB:s senaste statistik har flera av de mest använda produkterna vid julbaket ökat betydligt mer i pris.

– Smör, mjöl, mjölk, salt, socker och ägg är vanliga ingredienser i julbaket. Allt har ökat mer än de genomsnittliga livsmedelspriserna om man jämför fem år tillbaka i tiden. Sockerpriset har ökat med 73 procent under denna period, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

undefined
Priserna på grädden gör att Petja Svenssons tjänar mindre på sin verksamhet än tidigare, säger hon.

Under söndagen är det Julmarknad i Trosa och bråda tider för Petja Svensson, som driver Familjen Svensson våffleri vid Hamnbodarna i Trosa, hon är en av dem som märkt av utvecklingen.

– Allting har blivit väldigt mycket dyrare. Det märker jag både som privatperson och företagare. I synnerhet grädden som alltid är laktosfri hos oss har gått upp, säger hon.

undefined
Under söndagen är det mycket på folk på Familjen Svenssons Våffleri vid hamnbodarna längs Trosa gästhamn.

Enligt SCB har priserna för bakverk på caféer har stigit med 29 procent i pris under de senaste fem åren, vilket kan jämföras med 36 procent för färdiga bakverk i matbutiker.

– Chokladpriset har gått upp med 22 procent de senaste tolv månaderna, säger Carl Mårtensson.

Petja Svensson har också märkt av att chokladen till våfflorna kostar mer än förut.

Har du höjt priserna eller tjänar du mindre än tidigare?

– Många tycker att 159 kronor för våffla är dyrt. Men jag använder samma räkor och samma löjrom samma lyxkrogarna här omkring. Jag kanske är dum, för jag tjänar inte så mycket pengar på dem än jag borde, säger hon.

undefined
"Många tycker 159 kronor för en våffla är dyrt, men det är matiga rätter som du står dig länge på", säger Petja Svensson.
Flera orsaker

Mat på julbordet följer livsmedelsutvecklingen

SCB:s statistik visar tydligt att prisutvecklingen för ingredienser till hembakat ligger långt över genomsnittet. Socker, smör och choklad är bland de varor som haft den kraftigaste ökningen, medan vissa julbordsprodukter haft en mer stabil utveckling.

De klassiska maträtterna på julbordet har haft en mer måttlig prisökning jämfört med bakvarorna, men vissa produkter sticker ut. Äggpriserna har ökat med 50 procent på fem år, och priset på sill har stigit med nästan 9 procent det senaste året. Samtidigt har priset på apelsiner sjunkit under samma period, medan gravad lax och färsk potatis haft mer stabila prisnivåer. 

Karta: Hamnbodarna i Trosa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!