Det är ingen nyhet att det mesta blivit dyrare de senaste åren. På fem år har livsmedelspriserna totalt stigit med 31 procent. Enligt SCB:s senaste statistik har flera av de mest använda produkterna vid julbaket ökat betydligt mer i pris.
– Smör, mjöl, mjölk, salt, socker och ägg är vanliga ingredienser i julbaket. Allt har ökat mer än de genomsnittliga livsmedelspriserna om man jämför fem år tillbaka i tiden. Sockerpriset har ökat med 73 procent under denna period, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.
Under söndagen är det Julmarknad i Trosa och bråda tider för Petja Svensson, som driver Familjen Svensson våffleri vid Hamnbodarna i Trosa, hon är en av dem som märkt av utvecklingen.
– Allting har blivit väldigt mycket dyrare. Det märker jag både som privatperson och företagare. I synnerhet grädden som alltid är laktosfri hos oss har gått upp, säger hon.
Enligt SCB har priserna för bakverk på caféer har stigit med 29 procent i pris under de senaste fem åren, vilket kan jämföras med 36 procent för färdiga bakverk i matbutiker.
– Chokladpriset har gått upp med 22 procent de senaste tolv månaderna, säger Carl Mårtensson.
Petja Svensson har också märkt av att chokladen till våfflorna kostar mer än förut.
Har du höjt priserna eller tjänar du mindre än tidigare?
– Många tycker att 159 kronor för våffla är dyrt. Men jag använder samma räkor och samma löjrom samma lyxkrogarna här omkring. Jag kanske är dum, för jag tjänar inte så mycket pengar på dem än jag borde, säger hon.