– Vi har tittat på det men inte gjort någon närmare analys. Hittills i år ligger vi totalt sett fortfarande på plus i antalet listningar av patienter. Men de senaste två månaderna har vi sett ett minus sedan man öppnade upp valmöjligheten, säger Anne Genander, verksamhetschef på Trosa vårdcentral.
Det var 1 juli i år som möjligheten att själv välja vilken vårdcentral man vill gå till utökades över länsgränsen. Stockholms län är ett av de totalt fem län som ingår i statistiken från Landstinget Sörmland och tre månader efter att reformen infördes visar siffrorna att 91 personer bytt från vårdcentralen i Trosa till en vårdcentral i Stockholms län. Endast nio personer från Stockholms län har registrerat sig i Trosa under samma period, som sträcker sig från 1 juli fram till sista september. Jobbpendlande Trosabor upp till Stockholm tror Anne Genander ligger bakom tappet.
– Vi listar nästan 100 procent av de som bor i Trosa. Men vi vill att människor ska få välja vårdcentral själva och om man jobbpendlar till Stockholm är det lättare att lista sig på en vårdcentral nära sitt arbete. Det känns naturligt att det blir så, säger Genander.
– Vi får följa utvecklingen under en längre period och se på om man listar om sig för att man inte är nöjd eller om det är för att man jobbpendlar. Och sen får vi titta på hur det påverkar vår ekonomi.
Hon känner sig trots den negativa trenden positiv.
– Vårdcentralen i Trosa har ett bättre läge nu med tre nya specialister och fullbemanning. Det har vi inte haft på många år, säger Genander.
Antalet listade patienter hos en vårdcentral kan förändras från dag till dag i och med att ansökningar från patienter regelbundet kommer in om nyregistrering eller omlistning till annan vårdcentral. I Sörmlands län som helhet handlar det om ett tapp på 459 patienter till vårdcentraler i de angränsande länen. Åt det andra hållet, till Sörmlands län, har förändringen i sin tur genererat 248 nylistade patienter.
– Så här kommer det nog se ut, inte att vi tappar mer och mer men att några invånare inser att den här möjligheten finns och väljer att lista sig till exempel i Stockholm för att en vårdcentral där är nära jobbet och därmed ett bättre val. Vi erbjuder sen det motsatta, bra vård till dem som listar sig här, säger Aina Nilsson, divisionschef på Landstinget Sörmland.