Teknikchefen: Finnsingen bortre gräns

Att kommunen anlitar Trotab för miljonjobb utanför driftsavtalen har täckning i avtalens underlag, enligt kommunens tekniske chef Stig Tördahl. Han menar att kommunen kan beställa jobb för en miljon kronor - per projekt. Det finns alltså ingen bortre gräns för hur många jobb Trotab kan ta.

TROSA2014-12-05 06:37

Som SN berättade i går står i förfrågningsunderlaget till driftsavtalen - som är grunden till upphandlingarna - att det finns option för kommunen att låta det privata bolaget Trotab göra tilläggsjobb för 1-2 miljoner per år, per avtal. Den ekonomiska redovisningen visar däremot att kommunen låter Trotab ta jobb för 5-15 miljoner kronor per avtal.

Trosa kommuns tekniske chef Stig Tördahl läser förfrågningsunderlaget annorlunda. Enligt honom får kommunen avropa, alltså beställa, jobb för en miljon kronor - per projekt.

– Det är per investeringsprojekt. Annars skulle det inte vara någon idé att skriva in det i förfrågningsunderlaget, säger han.

Men det kan väl inte tolkas som en miljon kronor per projekt, så är det inte skrivet i avtalet.

– Jo, det kan vara frågan om olika projekt. Det är per investeringsprojekt, och en möjlighet för kommunen att genomföra byggnationer med kort varsel utan större projekteringskostnader, så man snabbt kan få fram saker när vi måste, med förskolor som exempel.

Då skulle det kunna vara hur många projekt som helst per år?

– Vi ser ju helst att vi i lugn och ro kan projektera och gå ut och genomföra upphandlingar så att vi kan konkurrensutsätta de arbeten vi har. Men ibland har vi inte den tiden.

Du ser inte att en sådan tillämpning är att frångå underlaget?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns orsak till varför jobben är avropade av årsentreprenören.

SN nämner ett flertal projekt - markarbeten vid skolor, asfaltering och gång- och cykelvägar som alla enskilt kostat en eller flera miljoner kronor, alltså över gränsen för när jobb bör upphandlas.

Vad är det som gör att det inte är separata upphandlingar?

– När man gör kostnadsbedömningen har man gjort en bedömning som hamnar rimligt som en åtgärd för årsentreprenören. Sen i slutändan har det kostat mer. Du vet vad saker kostar först när du genomfört åtgärden, säger Stig Tördahl.

I SN i går pekade forskaren och upphandlingsexperten Andrea Sundahl på dilemmat att hävda att den omfattningen av arbeten Trotab gör under driftsavtalen bara är tillkommande arbeten.

Anser inte du att vissa av de här jobben är rena byggentreprenader?

– Jo, visst är de det. Men vi har anlitat Trotab att utföra dem av en orsak. De har fått fram åtgärderna snabbt, förskolorna har legat väldigt hårt, för att vara färdigställda till skolstart.

Enligt Stig Tördahl är delar i flera av de så kallade investeringsprojekten upphandlade i ytterligare ett led - av Trotab. De har sedan fungerat som projektledare för byggprojekten. Bland annat gäller det sporthallen i Vagnhärad där Trotab gjorde jobb för 5 miljoner kronor.

– Trotab har genomfört upphandlingen av omklädningsdelen och själva hallen. Det är mark- och anläggningsarbeten, alltså förberedande jobb till uppförandet av sporthallen som genomfördes i Trotabs regi.

Kommunen bör väl göra prognosen att ett projekt inte ska kosta över en miljon, eller över den tillåtna gränsen?

– Visst har man det. Men samtidigt har du tillkommande kostnader som uppkommer under entreprenadtiden. Sen kommer tilläggskostnader, det är inte ovanligt att det sker. Det kan handla om dagvattenhanteringen eller markförhållanden.

Men tilläggsarbeten bör väl inte vara utgöra mer än 10-15 procent, annars gör väl kommunen en felkalkylering?

– Ja, visst är det så. Men jag har inte detaljerna för varje projekt här och nu.

Stig Tördahl medger att det finns en risk att kommunen med sitt upplägg frångår syftet med de ursprungliga driftavtalen.

– Men det finns oftast en orsak till varför vi ropat av jobben. Men, jag säger det än en gång, vi vill naturligtvis upphandla de olika byggprojekt vi har, i god tid, där vi har möjlighet.

Det har alltså inte funnits möjlighet till det för de andra jobben som finns listat år efter år?

– Nej, det har varit löpande planeringsåtgärder och planerat underhåll av anläggningsbeståndet som vi har.

Du ser inget konstigt i att det vissa år finns fasta och rörliga kostnader på 10 miljoner kronor och sedan jobb för ytterligare 5-10 miljoner kronor utanför det?

– Kan man undvika det, kan vi genomföra upphandlingar så gör vi det. Vi genomför ett otal upphandlingar varje år.

På fastighetsavtalet är det 2 miljoner kronor som option för tilläggsarbeten, men kommunen har beställt jobb för 3 -15 miljoner kronor de senaste åren. Hur är det möjligt?

– Det är flera olika projekt där det har hänt saker och ting.

Även här menar du att ni kan avropa för 1 miljon kronor - per projekt?

– Ja.

Tycker du själv att det framgår i förfrågningsunderlaget?

– Ja, jag tycker det. Och det har tydligen också förvaltningsrätten tyckt.

Tycker du det är tydligt vad som ingår i kontraktet?

– Ja, det tycker jag. Men jag vill alltid konkurrensutsätta det hela. Det är bra för Trosa kommun.

Du ser inte att kommunen frångår LOU, Lagen om offentlig upphandling, med det här förfarandet?

– Nej, det gör vi inte. Några entreprenader är prövade juridiskt i förvaltningsrätten och vi har inte fått fel.

Borde inte andra arbeten ha varit föremål för upphandling?

– Vi har över ett 20-tal upphandlingar varje år. Allt vi kan upphandlas, det är klart vi vill konkurrensutsätta.

Vad är gränsen för hur många projekt som kan avropas?

– Det kan vi inte säga. Du tog själv upp projektet med skredrisk, där vi behövde arbeten i samband med det. Det är sådant som inträffar och det är därför det finns i våra driftentreprenader så att vi snabbt kan avropa entreprenören för åtgärder.

Det skulle även omfatta förskolor, asfaltsjobb, renovering av Tomtaklints fritidsgård, och Skärlagsskolan? Oavsett jobb?

– Alltså, oavsett. Det finns en orsak till varför vi anlitat årsentreprenören. Men återigen, har vi möjligheten att genomföra en upphandling så gör vi det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om