Carl Dufvenmark öppnade Trosa Gelato, som bjuder på hemgjord glass, på torget i somras och uteserveringen blev snabbt en populär plats för glassätande.
Han har hela tiden varit medveten om att uteserveringen ska bort över vintern för att ge plats för snöröjning och halkbekämpning.
– Jag har plockat bort stolar och bord men har låtit spaljén stå kvar i hopp om att den kunde få stå till julmarknaden då jag har planer för att göra lite mysigt där med fällar och granris och bjuda på varm soppa.
Men så kom första snön och han blev genast uppringd av kommunen som krävde att spaljén skulle bort av ovan nämnda skäl.
– Jag sa "men snälla, bra tio dagar till så jag kan använda den på julmarknaden", men kommunen kunde inte ta ett sådant beslut utan hänvisade mig till polisen som sköter tillståndet.
Så Carl Dufvenmark lämnade in en ansökan till polisen om att få ha spaljén kvar över julmarknaden och fick snabbt positivt besked.
Han har inga synpunkter på att hans egen uteservering måste bort men däremot önskar han för alla företag som har uteservering att kommunen kunde förlänga tiden de får ha dem ute.
– Idag är det mellan 15 april och 1 oktober, men 1 april och sista oktober vore bättre, kanske till och med från mitten av mars beroende på väder. Då har oftast vårsolen redan börjat värma och folk vill sitta ute och före sista oktober har ingen snö kommit. Det vore bättre för alla: jag kan anställda tidigare, få högre omsättning och det är även bra för Trosa som turiststad att uteserveringarna håller öppet.
Upplåtelse av offentlig mark där uteserveringarna ofta är, är en fråga för polisen att ta ställning till förklarar näringslivschef Jonas Ivervall.
– Men de vänder sig ju med en remissförfrågan till kommunen som får säga om det fungerar med räddningstjänst och så vidare och oftast får de sina tillstånd.
Men han har positiva nyheter till krögare och andra som har utomhusserveringar.
– Det är fler som har flaggat för att de vill det här och det finns goda exempel från pandemitiden på hur man löst det på ett bra sätt. Så det är faktiskt så att jag och tekniska kontoret kommer att pula med det här under vintern. Hur kan vi hitta en lösning som passar alla? Vi kanske inte har ett svar på den här sidan av årsskiftet men i början av nästa år bör det vara klart.