VA-planen: Flera populära fritidsområden på priolistan

Flera fritidsområden finns med på prioriteringslistan över det kommunala vatten- och avloppsnätets utbyggnad. "Synd att behöva ansluta sig nu", säger Tomas Borg på Korsnäs udde i Trosa, som investerat 300 000 kronor i en egen anläggning.

För Tomas Borg som bor i Vällingby är fritidshuset frun ärvde på Korsnäs udde fortfarande en sommarstuga. Men kommunen håller områdets utveckling under uppsikt för framtida VA-utbyggnad.

För Tomas Borg som bor i Vällingby är fritidshuset frun ärvde på Korsnäs udde fortfarande en sommarstuga. Men kommunen håller områdets utveckling under uppsikt för framtida VA-utbyggnad.

Foto: Isak Dahl

Trosa2023-05-24 11:43

Nyligen berättade SN om Kristin Rydberg som räknar med att behöva betala 230 000 kronor efter att hon och hennes grannar vid Åda fritidsområde tvångsanslutits till det kommunala vatten- och avloppsnätet. 

Sedan årsskiftet kräver lagen att alla kommuner ska ha en "vattentjänstplan" över VA-nätets framtida utbyggnadsbehov. Under våren har Trosa kommun sammanställt ett förslag där flera växande fritidsområden är bland de prioriterade platserna.   

– Generellt är trenden att vistelserna blir längre och fler bosätter sig permanent i sådana områden, säger kommunens tekniska chef Ulf Hagsted. 

Men för Tomas Borg och hans fru Karin är fastigheten på Korsnäs udde fortfarande en sommarbostad. 

– Vi investerade i ett minireningsverk 2011 som tar hand om avloppsvattnet tillsammans med en trekammarbrunn. Det kostade flera hundra tusen kronor och det vore tråkigt om vi skulle behöva ansluta oss till kommunens avlopp i alla fall, säger han.

undefined
"Jag förstår att kommunen måste hålla koll på avloppen men det är synd om dem som inte kan betala", säger Tomas Borg.

Tomas Borg förstår att kommunen behöver göra en översyn av avloppen men tycker att fastighetsägarna borde få möjlighet att pröva sina befintliga anläggningar.

– Men jag tycker synd om dem som inte kan betala, säger han.

Ett reviderat förslag till vattentjänstplan ska läggas ut på granskning före sommaren och beräknas kunna antas av kommunfullmäktige i september. Ulf Hagsted betonar att prioriteringslistan bara beskriver områden där kommunen bevakar behovet av framtida VA-utbyggnad.

– Var och när det kan blir aktuellt på riktigt beror på hur områdena utvecklas framöver.

VA-utbyggnad enligt Trosa kommuns förslag till vattenplan:

1. Sörtuna

Antal fastigheter: 70–80

Tidplan: 2024–2028

Enligt kommunen finns ett tydligt behov av kommunalt vatten och avlopp vid Sörtuna för att på sikt kunna skydda miljön från påverkan av enskilda avlopp.

undefined
Sörtuna toppar kommunens lista över möjliga platser för framtida kommunala avlopp. Riskerna för den allmänna och enskilda vattenförsörjningen är de viktigaste motiven.

2. Korsnäs udde – Lagnöviken

Antal fastigheter: 70

Tidplan: 2027–2030

På Korsnäs udde längs kusten på Tureholmhalvön utvecklas bebyggelsen i hög grad mot helårsboende.

I dagsläget är kommunens VA utbyggt till Lagnöviken. Med förtätning och det ökande helårsnyttjandet följer ett behov av att skydda Lagnöviken från föroreningar utifrån de miljökvalitetsnormer som gäller för Östersjön. Att bygga ut VA-nätet krävs också för att säkerställa dricksvattenleveransen till området där vattentillgång i de enskilda brunnarna inte anses tillräcklig.

undefined
Korsnäs udde på Lagnö pekas ut som ett möjligt område för framtida VA-utbyggnad.

3. Gillbergsvik

Antal fastigheter: 36

Tidplan: 2028–2031

Gillbergsvik är en naturlig fortsättning av Korsnäs udde med sammanhängande tät bebyggelse och en geografi som gör det svårt att anordna enskilda avloppslösningar. Det havsnära läget medför en stor belastning på Gillsviken.

undefined
I närheten av Korsnäs udde ligger Gillbergsvik som också har pekats ut som ett prioriterat område av kommunen.

4. Gisekvarn

Antal fastigheter: 133

Tidplan: 2029–2032

Gisekvarn är ett sammanhängande fritidshusområde där allt fler bor året om. Därför påverkas Gisesjön och Örboholmsån i allt högre utsträckningen av enskilda avlopp. Eftersom båda vattendragen även påverkas av närliggande jordbruk i området har VA-utbyggnaden i området prioriterats lägre av kommunen än vad som annars vore fallet.

undefined
För att skydda vattendrag som Gisesjön och Örboholmsån har Gisekvarn tagits med på kommunens förslag till VA-lista.

5. Åshorn-Hållsnäs

Tidplan: 2030–2033

Antal fastigheter: 38

Hållsnäs och Åshorn på västra sidan om Tureholmshalvön är visserligen ett glesare område med lägre bebyggelsetryck, men har i övrigt liknande förutsättningar som Korsnäs udde och Gillbergsvik. 

undefined
På andra sidan Tureholmshalvön ligger Hållsnäs och Åshorn som tillsammans utgör det sista prioriterade området i kommunens förslag till vattentjänstplan.
Karta: Sörtuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!