– Händelsen i Trollhättan sätter förstås ljuset på säkerheten i skolan och gör att man ser på det på ett nytt sätt. Säkerheten är ju alltid på agendan, men tidigare har det mesta handlat om brandsäkerhet, säger Tomtaklintskolans rektor Dan Rosenwall.
Efter skolattacken i Trollhättan torsdagen den 22 oktober då en elev och en elevassistent dödades och ytterligare två personer skadades svårt av en maskerad man som tog sig in på skolan, har många skolor i Sverige sett över sin säkerhet. På Tomtaklintskolan har det lett till några förändringar. På skolans övervåning finns två salar som inte går att låsa inifrån. Detta på grund av att salarna räknas som utrymningsvägar och att dörrarna därför har brandhandtag.
Har ni funderat förut över att det är osäkert att dörrarna inte går att låsa?
– Vi har vägt in det i förhållande till den betydligt större risken att det blir en brand och eleverna inte kommer ut. Men nu har vi haft möte med räddningstjänsten igen och hittat en lösning som både är brandsäker och låsbar, säger Dan Rosenwall.
Dörrarna ska nu åtgärdas snarast. Att en beväpnad person kunde ta sig in på skolan Kronan i Trollhättan har fått många skolor att skaffa rutiner för en betydligt skarpare kontroll över vem som får vistas på skolan. På Tomtaklintskolan ska besökare hädanefter ha besöksskyltar. Fredagen efter skoldådet hölls även ett krishanteringsmöte på Tomtaklint för elever och lärare.
– Vi gick igenom hur man ska agera och låsa in sig om någon skulle komma in. Men det är också viktigt att eleverna reagerar om någon obehörig kommer in och talar om det för en lärare. Med besöksskyltar blir det lättare att veta vilka som får vara på skolan om det är någon man inte känner igen, säger Dan Rosenwall.
Det är en balansgång mellan att ta lärdom av den tragiska händelsen och att underblåsa rädslan, anser Dan Rosenwall.
– Det gäller att hitta en lämplig relation till faran. Mycket handla om att vara mentalt förberedd, men sedan är ju ändå varje händelse unik. Vi har pratat i personalgruppen och haft en scenarioövning och jag har berättat för föräldrarna om vad vi gjort i skolan. Hittills har jag bara fått tack för informationen, det är ingen förälder som uttryckt oro.