– Det gäller att vara lite försiktig i träden, isen smälter när man står här ett tag, och då blir det väldigt halt, säger Torgny Steen, klättrare och trädfällare.
Hamling innebär att grenarna på trädet beskärs, vilket ger ett karaktäristiskt utseende med knutor vid ändarna.
– Om du åker i Skåne är nästan alla pilar hamlade, de ser vinpinade och knotiga ut, säger Torgny Steen.
Metoden användes från början för att få fram stora mängder bladverk, att använda som vinterfoder.
– När det var ont om foder fick djuren äta pilgrenar, det var så det började. Det är inte naturen som hittat på att träden ska beskäras, utan vi.
Idag utförs beskärningen som ett sätt att kunna låta vissa sorters träd stå kvar – på platser där det inte finns plats för dem att breda ut sig.
– Om man tar bort grenarna helt och hållet blir det ett stort uppslag med skott till nästa år. Men det här är prydnadsträd och då har man en annan strategi, säger Torgny Steen som anlitats av kommunens entreprenör för att utföra uppdraget.
Arbetet ingår i den löpande skötseln och sker var fjärde år.
– Vad bra det blir, nu blir det mer ljus, säger Susanne Bergman, som bor på Östra långgatan.
När hon flyttade dit, hösten 2020, hade pilträden precis hamlats enligt kommunens underhållsplan.
– Vi är glada för träden, som ger vindskydd och skugga. Men de växer väldigt snabbt och vår bostadsförening har lämnat in önskemål om att de ska klippas lite tätare, säger hon.
Rättelse: Efter att denna artikel publicerats framkom att den baserats på felaktiga uppgifter. Det är inte pilträd som Torgny Steen beskär när han intervjuas och fotograferas – utan en variant av poppel. Liksom pilträd ingår popplar i familjen videväxter. Torgny Steen har även hamlat pil vid Trosaån men då på en annan plats.