Torpedliknande robot ska kartlägga havets mörka djup

LoLo och SAM heter två figurer som nu simmar i Trosas kustvatten. Det rör sig om nästa generations undervattensrobotar som testas vid Askölaboratoriet.

I båthuset på Askö jobbar Sebastian Turné med undervattensroboten LoLo.

I båthuset på Askö jobbar Sebastian Turné med undervattensroboten LoLo.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2020-06-14 19:10

Under två veckor samlas KTH:s forskningscentrum Swedish Maritime Robotics Center, SMaRC, vid Askö för att testa sina robotar LoLo och SAM. Projektet är ett samarbete med akademin, industrin och statliga myndigheter.

– Det är Sveriges för närvarande största akademiska forskningssatsning på undervattensrobotik. I svenska mått mätt är det här en stor satsning. Nu har vi kommit halvvägs med projektet som totalt ligger på sju år, säger projektledaren Ivan Stenius.

Ett av rummen på Askölaboratoriet, där i vanliga fall biologer sitter och jobbar, har av robotteamet förvandlats till ett robotlabb. Lokalen har fyllts med datorer, lödutrustning och 3D-skrivare som jobbar för fullt med att tillverka detaljer till robotarna.

undefined
Josefine Severholt jobbar med undervattensroboten SAM.

Vid ett av borden sitter Josefine Severholt och jobbar med roboten Sam som är den mindre av de två robotarna och mer liknar en torped. Den har en ytterdiameter på 125 millimeter och drivs med två propellrar.

– Den här roboten ska kunna hanteras av en person, det ska bara vara att ta den under armen och stoppa den i vattnet. Sedan åker den i väg och utför sitt uppdrag och kommer tillbaka, Josefine Severholt.

SAM är utrustad med sensorer och kamera och är byggd för att kunna precisionsmanövrera under vattnet.

– Tanken med de här farkosterna är att man ska ge dem ett uppdrag att täcka av området. När den ser någonting den tycker är intressant ska den lära sig det och spara informationen. Vi har inte kommit så långt än, men det är någonting vi kommer att få se i framtiden, säger Sebastian Turné, forskningsingenjör på KTH och projektledare för farkostprogrammet LoLo.

Inuti båthuset ligger den större av robotarna, Lollo, som är cirka fyra meter lång.

undefined
I båthuset på Askö jobbar Sebastian Turné med undervattensroboten LoLo.

– Lolo ska fungera som en lastbil. Den ska kunna ta med sig forskningsutrustning till de platser som forskarna inte själva kan nå med sin utrustning. Till exempel hämta data som är svår eller för dyr att komma åt på grund av att båtar måste ligga på plats väldigt länge, säger Sebastian Turné.

undefined
Undervattensfarkosten LoLo ska fungera som en lastbil som kan ta med sig utrustning åt forskarna.

Är ni inte rädda för att någonting ska gå fel och att robotarna försvinner?

– Verkligen. När någonting försvinner här så försvinner det ut i mörkret. Du ser det inte och du vet inte var det har tagit vägen. Speciellt i svenska vatten, tre meter ner så ser du inte farkosten. Så vi kör mycket uppdrag nu på ytan och försöker att hitta så mycket fel som möjligt, menar Sebastian Turné.

Karta: Askö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!