– Det är mysigt här. Det märks på trafiken att det är fler som flyttar hit men jag är nöjd med Trosa, mest njuter jag av att bo här, säger Anders som bott i Trosa i sex år.
Han hör till en av de personer som bidragit till att Trosa kommun klättrat 74 steg på befolkningslistan de senaste 40 åren. År 1982 bodde 8 884 personer i Trosa, Vagnhärad, Västerljung, som ännu tillhörde Nyköpings kommun. 2022 hade siffran ökat till 14 760. Trosa blev en egen kommun 1992.
För Trosa kommuns samhällsbyggnadschef Mats Gustavsson är den egna kommunens placering på befolkningslistan inte överraskande.
– Huvudorsakerna handlar om vad vi kan erbjuda i form av attraktiva boenden och högkvalitativa skolor inom pendlingavstånd till Stockholms arbetsmarknad, säger han.
I SCB:s sammanställning räknas nio av de tio kommuner som klättrat högst på befolkningslistan som pendlingskommuner.
– Jag var själv inte med när Trosa bildades. Men enligt vad jag fått berättat för mig så handlade utbrytningen väldigt mycket om att Nyköpings kommun inte tog den fulla potential som sågs lokalt för Trosa, säger han.
Han fortsätter:
– Det skiljer sig såklart mellan olika kommuner hur man hanterar sina förutsättningar. Och efter kommunbildning har man i Trosa jobbat väldigt aktivt för att förbättra förutsättningarna. Vi har exempelvis verkat för utökade kommunikationer med buss och tågavgångar på ett sätt som kanske inte hade skett tidigare, säger han.
Agneta Hultman har bott i Trosa i 28 år. På frågan vad hon tror gör Trosa attraktivt svarar hon storleken.
– Staden är hanterbar men inte för liten, det är ingen by. Samtidigt känner alla varandra och säger hej när man är ute och går.
På frågan vad som kan bli bättre i Trosa tänker hon efter en stund, och kommer fram till att det inte finns så mycket hon skulle ändra på, hon upplever att kommunen arbetar ganska aktivt med att förbättra för invånarna.
– Det finns väl alltid förbättringsmöjligheter men det finns ju möjligheter att påverka om man är missnöjd, då kan man till exempel skriva till kommunen.
Urban Strömberg som bott i Trosa nästan 40 år märker av befolkningsökningen främst på trafiken.
– Det är fullt på parkeringen när man ska handla och fullt inne i Trosa. Sedan märks det på prisbilden på fastighetsmarknaden, och att skola och barnomsorg inte riktigt räcker till.
Han är lite kritisk till sättet som Trosa växer på.
– Man bygger mycket nytt men anpassar inte till barnfamiljer.