Ett föreläggande kan bli aktuellt den 31 mars om flera åtgärder inte har uppfyllts, enligt Arbetsmiljöverket. De tre första punkterna handlar om kränkande särbehandling och rutiner för att motverka och dokumentera särbehandling i en riskbedömning. Där ska det stå när åtgärderna ska vara genomförda, vem som har ansvar för att de genomförs och när åtgärderna ska följas upp.
Ytterligare fyra punkter tas upp, bland annat hur ventilationen fungerar i flera lokaler, och hur skyddsombud och arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet.
Den 23 november blev Ulf Engström kyrkoherde i Trosa församling.
– Det har ju varit en väldig turbulens kan man säga, men det är det inte längre. Det är lugn och ro och inga långtidssjukskrivningar. En jättegod stämning, säger han.
I underrättelsen skriver Arbetsmiljöverket att "Utifrån de svar vi hittills fått in samt att ni inte har uppfyllt kraven som vi ställde i ett inspektionsmeddelande bedömer vi att ni saknar tillräckliga kunskaper för att uppfylla kraven vi planerar att ställa i ett föreläggande."
– Allt det där kommer att vara ett minne blott. Det är ett nytt kyrkoråd, ny kyrkorådsordförande, ny kyrkoherde och nyrekryterad personal som vill framåt.
Arbetsmiljöverket skriver att ni inte har uppfyllt de krav som ställdes i ett tidigare inspektionsmeddelande. Menar du att alla de här synpunkterna har följts upp?
– Nej, så är det inte, men man måste ha klart för sig att vi har haft ett kyrkoval. Det gamla kyrkorådet har lämnat och det nya kyrkorådet börjar nu. Vi har gjort så mycket vi har kunnat göra när det gäller medarbetarsidan och löst de bekymmer som har tagits upp. På måndag är det möte med det nya presidiet för att ordna resten. Vi kommer att åtgärda precis allt.
Vad har ni gjort mer konkret och vad kommer ni göra fram till i mars?
– Då välkomnar jag dig att återkomma så kan du få en mer tydlig tidsplan för vi har inte haft det första mötet än. Jag måste orientera mig efter kyrkorådet. Men generellt sätt så kan jag säga att det är en bra ordning att man ibland anmäler sig själv eller blir anmäld för att städa upp i organisationen och få ordning på saker som inte är bra.
Enligt Ulf Engström har man redan sett att församlingen är mer välmående.
– Jag vädjade till församlingsborna att ge en riklig kollekt för att använda församlingen för att kunna utjämna mellan de som har mycket och de som har mycket mindre. Det blev en otroligt riklig kollekt, och församlingsbor ger inte en riklig kollekt om de inte har förtroende för verksamheten. Det blev ett väldigt tydligt svar.
Du ser inga risker med att ni inte skulle kunna uppfylla kraven?
– Det här är bra. Jag har själv som chef tidigare anmält min egen verksamhet för att få in Arbetsmiljöverket och för att fram beslut till de som är förtroendevalda. Det är inget att hetsa upp sig för. Här har det inte pågått någon kriminell verksamhet.
Hur ser du på att Arbetsmiljöverket har tre punkter som rör kränkande särbehandling?
– Det är sådant som jag absolut inte vill prata om i pressen. Det är sådant som är under sekretess. Det finns inga som är sjukskrivna i organisationen. Om en organisation inte har långtidsjukskrivna – då är den frisk. Nu jobbar vi mot framtiden och vi drar åt samma håll, säger Ulf Engström.