Entreprenören: "Jag har en massa idéer, men än är det tidigt"

För den som drömt om en egen hästgård men inte har råd kan drömmen nästan gå i uppfyllelse. Trosaentreprenören Erik Hedenstedt vill bygga en liten ryttarby där alla husägare får plats i stall, ridbana och hagar.

Här är det tänkt att Ryttarbyn ska byggas, längs Stenevägen, bortanför Emils hage som också är Erik Hedenstedts skapelse.

Här är det tänkt att Ryttarbyn ska byggas, längs Stenevägen, bortanför Emils hage som också är Erik Hedenstedts skapelse.

Foto: Lena Sellman

Trosa2024-05-05 06:23

Nyheten i korthet

  • Entreprenören Erik Hedenstedt planerar att bygga en "ryttarby" i Trosa, med tolv bostadshus och gemensamt stall, ridbana och hagar för alla boende.
  • Projektet befinner sig i ett tidigt skede och hans fokus är på detaljplanen som förväntas ta ett år. Inget beslut är ännu taget om vilket företag som ska bygga husen och stallet.
  • Trots att konceptet prövats tidigare i Sverige med blandade resultat, tror Hedenstedt att hans projekt skiljer sig genom att erbjuda färre bostäder och en mer traditionell sörmländsk stil.

Idén är inte ny. Den har provats på flera ställen i Sverige, med varierande resultat.

– Jag vet att det inte blivit så mycket av det på flera ställen, men då har det varit projekt med många fler bostäder än de vi planerar för nu.

Tolv hus, byggda i traditionell sörmländsk stil, placerade som i en liten by – där stallet är det centrala.

– Ett boende för hästfolk. Köper man en bostad får man också en stallplats. Det blir falurött och tegeltak, men det är ännu väldigt tidigt i processen. Just nu fokuserar vi på detaljplanen, och den tar väl ett år.

Han syftar på den detaljplan som ännu inte finns för området, som ligger på höger hand längs Stenevägen om du kommer från Trosahållet och har passerat Emils backe – som Erik Hedenstedt också står bakom, liksom kaféet Tarte Tartin, och han är störst i Sverige när det gäller återbruk av taktegel.

undefined
"Målgruppen är väl inte direkt familjer eftersom det blir mindre hus. 70 kvadrat i markplan med möjlighet att inreda 60 kvadrat på övervåningen. Jag tänker mig väl ensamstående eller par med utflugna barn som vill ha nära till hästen", säger entreprenören Erik Hedenstedt.

Snickare i grunden men med en obändig vilja att ständigt utveckla. I en artikel i Dagens Industri beskrivs han som en serieentreprenör med hållbart byggande närmast hjärtat. Och nu vill han bygga en ryttarby.

– Det är planerat för en ridbana och jag är medveten om att den inte har de mått som krävs för dressyr, men den ska funka för de som håller på med hoppning.

Det finns inte heller några planer på ett ridhus i området.

– Jag har ju pratat med en hel del hästmänniskor innan vi spikade det här projektet och har förstått att ett ridhus är önskvärt. Vi har skissat på ett sådant också men det går inte att bygga det så att det passar in i traditionell bebyggelse, ridhus har för låg takvinkel. Eftersom det är minst 20 meter brett skulle det bli en enorm koloss om taklutningen ska vara den rätta. Så vi får kompromissa där.

undefined
Så här är det tänkt att se ut, om Ryttarbyn blir verklighet.

Han tror att det kanske går att hitta andra lösningar på ridhusfrågan, men det får framtiden utvisa. Annars kokar det av idéer men han vill inte föregå något.

– Just nu fokuserar vi på detaljplanen, sen kan vi börja titta närmare på de alternativ som finns.

Erik Hedenstedt är till exempel inte säker på om det blir hans företag som ska bygga hus och stall, eller om någon annan aktör ska göra det.

– Det är mycket som spelar in, räntor och hur marknaden kommer att utveckla sig. Jag får se.

Samhällsbyggnadsnämnden har sagt ja till en ny detaljplan för den aktuella fastigheten Tureholm 2:316, Mörbytorp, där ryttarbyn är tänkt att byggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!