Trosa kommun får ja till skyddsjakt på skarv

Trosa kommun får ja till skyddsjakt på 200 storskarvar, något som välkomnas av kommunen.
"Det här en början i alla fall", säger Daniel Portnoff (M).

Snöholmen ligger som en skelettö vid hamnen i Trosa, träden är helt benvita efter skarvarnas avföring har frätt.

Snöholmen ligger som en skelettö vid hamnen i Trosa, träden är helt benvita efter skarvarnas avföring har frätt.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2020-09-21 21:00

Skarvfrågan har varit omtalad i kommunen i flera år. Kroggäster som fått lämna uteserveringar för att lukten från skarvens bajs blåst in över hamnen. Eller att skarven äter upp all fisk. Åsikterna om fågeln är många. Kommunen har försökt komma tillrätta med problematiken tidigare och att man nu tagit beslut att tillåta skyddsjakt är efterlängtat. 

– Vi välkomnar verkligen beslutet, vi hade helst sett att det kommit för några år sedan, säger Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Det är området från Tureholm och Öbolandet och en bit ut i skärgården som berörs av beslutet, något som P4 Sörmland var först med att rapportera om. 

– Grunden till det här beslutet handlar om att man har kunnat påvisa att det påverkar fiskenäringen negativt. Det blir allvarlig skada på fisket i det här fallet och det är ett godtagbart skäl. Verksamma inom fisket har märkt av en minskning av fisk vilket påverkar verksamhetsutövarna ekonomiskt, säger Jan-Erik Dalmo, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Södermanland.

Skyddsjakten har beviljats mellan den 1 augusti - 31 mars fram till 2022 och totalt får 200 skarvar skjutas under perioden. Enligt Ulf Hagstedt, teknisk chef på Trosa kommun beräknar man komma igång med jakten till nästa år. Jakten kommer att skötas av kommunjägaren, men när nästa år är i nuläget oklart.

– Fåglarna flyttar nu så det blir väl inget. Men till nästa säsong kommer vi igång, exakt när vågar jag inte gå in på, säger Ulf Hagstedt. 

Trosa kommun har ansökt om skyddsjakt på skarven tidigare men då fått nej. Men den här gången fick man ett ja, med hänvisning till fiskenäringen i stället för fågelns påverkan på området. 

– Vi ser att fisket nästan är obefintligt i hemfjärden i Trosa. Så har det varit i många år. Tidigare har vi kanske tryckt lite mer på områdesmiljön men nu har fokuset legat på fiskreproduktionen och de som har sin näring utifrån fisken, säger han. 

Att skyddsjakten blir tillåten handlar inte om att man ska kunna skjuta av alla skarvar utan att man ska få en balans mellan skarvarna och människorna. 

– Det är positivt att vi fått ja men det är inte så att man hoppar jämnfota för att vi ska reducera antalet fåglar, det är ju inte kul. Men det handlar om att skapa en balans mellan skarvens närvaro och samhället, säger Ulf Hagstedt. 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att man fick skjuta 200 skarvar årligen, men det är totalt 200 skarvar som får skjutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!