Kommunens utköp av rektorer har kostat 2,4 miljoner

Skärlagskolans rektor var den tredje som fick sluta sedan förra valåret. "Man kan absolut vara kritisk", säger personalchef Torbjörn Unnebäck.

Torbjörn Unnebäck är personalchef på Trosa kommun. Han berättar att kommunen har reviderat sin rekryteringsprocess efter de senaste rektorsavgångarna.

Torbjörn Unnebäck är personalchef på Trosa kommun. Han berättar att kommunen har reviderat sin rekryteringsprocess efter de senaste rektorsavgångarna.

Foto: Trosa kommun

Trosa2021-11-12 06:33

År 2018 lämnade en rektor sin tjänst på Tomtaklintskolan efter sju månaders anställning. Detta efter en uppgörelse med kommunen som gav 715 000 kronor i avgångsvederlag. Två år senare fick en annan rektor 698 000 kronor för att lämna tjänsten vid Hedebyskolan efter en anställning på nio månader.

I båda fallen saknade kommunen förtroende för personerna de nyss anställt.

– Det måste uppstå kemi mellan cheferna och övriga organisationen. Men man kan absolut vara kritisk mot att vi har hamnat i den situationen två gånger. Det kan jag absolut stå upp för, säger kommunens personalchef Torbjörn Unnebäck som samtidigt betonar att alla fallen inte är helt jämförbara.

Elisabeth Nyhlén hade varit rektor i elva år vilket är förhållandevis lång tid. De senaste årens statistik är också ett undantag utifrån hur det har sett ut över längre tid, säger han.

undefined
Tidigare i höst slutade Skärlagskolans rektor efter elva år på posten, det var den tredje rektorn kommunen köpte ut sedan 2018.

Sammanlagt får de avgående rektorerna 1,8 miljoner kronor. Men med arbetsgivaravgifter, skatter och försäkringar blir den totala kostnaden för kommunens skattebetalare högre, uppskattningsvis runt 2,4 miljoner.

När det saknas grund för uppsägning avgörs avgångsvederlagets storlek i regel genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. 

– Då handlar det om att väga kostnaden för avgångsvederlaget mot insatserna för att få verksamheten att fungera med personen i fråga.

Efter uppgörelsen med Tomtaklintskolans rektor avslutade kommunen samarbetet med sin dåvarande rekryteringskonsult.

– De hade stått för referensintag och tester, men nu tog vi över allting för att säkerställa kvalitén. Ändå hände samma sak igen.

Enligt Torbjörn Unnebäck var det tidigare inte så många som sökte de utannonserade rektorstjänsterna.

– De senaste gångerna har vi haft tre, fyra lämpliga kandidater i slutskedet men så har det inte varit tidigare.

Samtidigt har chefer fått ett högre tryck på vad som ska levereras, och fler administrativa arbetsuppgifter.

– Av kommunens femtio chefer har våra rektorer nog det tuffaste uppdraget. Förutom det pedagogiska ansvaret utsätts de för ett korstryck från vårdnadshavare, politiker och beställare.

En rektor har förhållandevis svagt anställningsskydd i jämförelse med övrig personal.

– De kan behöva sluta på lösare grunder, därför blir det generellt högre avgångsvederlag.

Tidningen har kontaktat kommunens skolchef Mats Larsson som hänvisar till Torbjörn Unnebäck för kommentarer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!