– Det är många år sedan vi hade delade turer, vi tänker att de inte är särskilt bra för våra medarbetare, säger Trosa kommuns vård- och omsorgschef Fredrik Yllman som även berättar att kommunen håller på att ta fram en ny bemanningshandbok.
– Där står det också att vi inte ska ha delade turer. Det finns några medarbetare som själva har valt att ha kvar dem, men man ska aldrig tvingas att ta en delad tur.
Enligt Fredrik Yllman har förändringen inte medfört några större konsekvenser för kommunen som arbetsgivare, varken schemamässigt eller kostnadsmässigt. I Trosa kommun har de delade turerna försvunnit i samband med omställningen av vård och omsorgen till en heltidsorganisation.
– Då tog man också bort de delade turerna. Vi har en tradition att man alltid duschar någon på morgonen, men man kanske kan göra det på eftermiddagen och jämna ut arbetsflödet så det alltid finns arbetsuppgifter alla tider på dygnet.
Evelyn Blomstrand, enhetschef inom vård och omsorg i Trosa, menar också att delade turer tillhör deltidsorganisationen.
– När man inför heltid vill man bort ifrån den kulturen. Jag skulle nästan våga säga att det är omöjligt att införa heltid med tankebanor kvar i det gamla sättet att arbeta, säger hon.
Idag jobbar Evelyn Blomstrand på Häradsgården i Vagnhärad där hon under det senaste året arbetat med att genomföra en omläggning för att öka andelen heltidsarbete på det särskilda boendets sex avdelningar, varav en är demensavdelning.
– Det handlar om att ändra arbetssättet, man kan inte bara lägga om schemat utan man måste också förändra planeringen och arbetsfördelningen. Det är inte bara en organisation utan en hel kultur som behöver förändras, säger hon.
Enligt Blomstrand vill de flesta medarbetare inte ha delade turer. Men de hänger ihop med deltidscheman där arbetsuppgifter läggs in på förmiddagen och kvällen. Att få medarbetare att gå upp till heltid kan dock vara svårt.
– Man måste våga ta klivet fullt ut och då är delade turer en av sakerna som behöver tas bort, de försvinner automatiskt när man flyttar arbetsuppgifter från förmiddag till eftermiddag, men det krävs stor förståelse och kunskap om schemaläggning för att lyckas.
Den 23 mars hade Häradsgården uppföljning på den riskanalys som gjordes inför omställningen till heltidsorganisation.
– Idag är det tre som arbetar deltid av 28 personer, överlag är alla nöjda med förändringen, säger Evelyn Blomstrand.