Trosa kommun JO-anmäls för genomfartsgata

En genomfartsgata i Tomtaäng upprör boende i området. Nu anmäls Trosa kommun för avsaknad av trafikutredning och försummelse i handläggning av korrespondens.

– Jag har räknat till att samma bil passerar uppemot åtta gånger på en och samma dag, men det körs också alldeles för fort, säger anmälaren.

– Jag har räknat till att samma bil passerar uppemot åtta gånger på en och samma dag, men det körs också alldeles för fort, säger anmälaren.

Foto: Matthias Larsson

Trosa2021-03-02 12:33

– Senaste trafikutredningen gjordes 2008, innan området ens stod klart, säger privatpersonen bakom JO-anmälan.

Det handlar om gatan Tomtaäng i Trosa, som ligger i anslutning till området med samma namn. Problematiken ligger enligt anmälaren i att då det enbart finns en väg som leder till samtliga hus i området, blir Tomtaäng en genomfartsgata och mängden bilar som passerar dagligen är något som boende längs gatan reagerat på.

Personen i fråga har bott i området sedan 2019 och enligt JO-anmälan har denne, med övriga boendes samtycke, inlett ett nytt ärende i frågan för att få ett helhetsgrepp. Anmälaren skriver också att det har förekommit flertalet mejlväxlingar mellan kommunen och denne.

– Vi har till och med en lösning på problemet, som vi också bifogat i anmälan, men det händer ingenting. Dessutom har de inte diariefört korrespondensen oss emellan, säger privatpersonen, och det är alltså detta, tillsammans med avsaknaden av trafikutredning, som ligger bakom anmälan.

Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande, vill inte kommentera ärendet i detalj förrän ett beslut har fattats av Justitieombudsmannen, men är ändå skeptisk till att kommunens handläggning ska ha hanterats felaktigt.

– Min bild av de som sköter diarieförningen på Trosa kommuns kansli är att de är väldigt noggranna, så jag skulle bli mycket förvånad om det här stämmer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!