Trosa kommun nekar till felaktigt agerande

SN har tidigare rapporterat om att företaget Fastec stämmer Trosa kommun på 3,6 miljoner kronor. Det efter att företaget inte fick vara med i upphandlingen på grund av konsultjäv. Kommunen har nu lämnat sitt yttrande till Nyköpings tingsrätt och anser sig inte handlat felaktigt.

Trosa2013-10-30 06:53

– Det är egentligen inte vår skyldighet att meddela om ett företag har ett försteg jämte andra. Det är de själva som ska meddela att de inte har haft det. Vi kunde inte agera på något annat sätt, där skiljer sig våra synsätt, de har haft en fördel då deras personal jobbat på Grontmij. Det är det som lagen om offentlig upphandling ska skydda ifrån, ingen ska ens misstänka att någon haft en fördel mot någon annan. Efter att anbudstiden gått ut och vi öppnat alla anbud så tog jag beslutet att vi inte kan ha med det från Fastec, säger Claes-Urban Boström, teknisk produktionschef i Trosa kommun.

Det var för snart ett år sedan som kammarrätten valde att avslå företaget Fastecs överklagan då de uteslutits från upphandlingen på grund av konsultjäv. Orsaken bakom beslutet hos kommunen var att personal vid företaget Grontmij, som ansvarat för upphandlingen för Trosa kommun hade gått över till det anbudande företaget Fastecs dotterbolag.

Advokat Madeleine Sifvert företräder företaget Fastec och de anser sig ha en stark bevisning för att konsultjäv inte förekommit. Hon säger också att en anledning till att de gått vidare till tingsrätten är att kommunens agerande bara prövats i sak i förvaltningsrätten.

– Det blir en helt ny prövning i tingsrätten. Istället för att försöka undanröja möjligheten att något företag har fått mer information valde kommunen att kasta ut anbudet. Det hade varit så enkelt för kommunen att utvärdera situationen och lämna samtlig information till alla företag som anmält sig till upphandlingen. De väljer istället en åtgärd där de väljer bort det bästa anbudet och väljer ett dyrare alternativ, säger hon.

En annan omständighet som hon poängterar att tingsrätten nu får pröva är när logiken för konsultjäv upphör.

– Det går ett halvår från det att personalen slutar på Grontmij tills förfrågningsunderlaget lämnas ut och nio månader till anbuden lämnas in. Grontmij hinner lägga ner tusentals timmar på att arbeta fram underlaget tiden efter att de slutat sin anställning. Då säger all logik att banden har brutits. De personer som påstås ha kunskapsförskott känner inte till någonting som ingen annan har känt till, de har inte haft någon annan information, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om