Trosa kommun satsar på julbord för äldre

Julen kan komma att bli tråkig för många äldre på grund av coronaviruset. För att underlätta situationen något kommer det bjudas på rejäla julbord på kommunens äldreboenden.

Det kommer bli riktigt fina julbord, enligt vård- och omsorgschefen.

Det kommer bli riktigt fina julbord, enligt vård- och omsorgschefen.

Foto: TT/Henrik Holmberg/ Andreas Ekström

Trosa2020-12-08 13:20

Julen är årets stora högtid men årets jul kommer att bli annorlunda. Man ska undvika att samlas i stora sällskap. På kommunens äldreboenden har man redan börjat förbereda sig för att årets högtid kommer att bli annorlunda. Redan nu har det julpyntats en del och det ordnas med godsaker under adventshelgerna. 

– Eftersom vi har det här besöksstoppet vill vi göra något för de boende. Vi pyntar och varje helg bjuder vi på något gott. Sedan under julen kommer alla anhöriga att få en chans att träffas coronasäkert under 30 minuter. Vi skriver upp och har ett schema som vi kommer följa, säger Lena Skålberg.

Adventshelgerna i all ära men decembers crescendo är ändå julafton och då kommer det bjudas på kalas. På kommunens äldreboenden dukas det fram rejäla julbord där de allra flesta julrätterna kommer att serveras. Det blir Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, sill och mycket annat som hör julen till. Kommunen undersöker även möjligheten till att servera alkohol till de äldre. Men det är inte bara julen som kommer firas rejält, kommunen har även tankar på att bjuda de äldre på en fin nyårsmiddag, berättar Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef på Trosa kommun.

– Det här får kosta. Vi vill ge de äldre en så bra jul som det bara går under omständigheterna som är. Vi tittar på om det är möjligt för oss att servera alkohol, jag vet inte riktigt säkert än hur det blir. Det har med tillstånd att göra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om