Trosa kommun: Skarven skiter bort 400-åriga kärnvärden

Skarven får folk att stanna inne, kan skada Trosas ekonomi – och få befolkningen att flytta. Stadens 400 åriga kärnvärden hänger rent av på en skör tråd. Det anser kommunen som inte ger upp i skarvjaktsfrågan.

Foto:

Trosa2017-01-26 08:00

Trosas kommunalråd Daniel Portnoff (M) har sagt att skarvfrågan borde bli en riksdagsfråga. Länsstyrelsen avslog nyligen Trosa kommuns ansökan om skyddsjakt och äggprickning av fågeln på Snöholmen. Kommunen delar inte länsstyrelsens bedömning att skyddsjakt på skarv bara ger kortsiktiga samhällslösningar och har nu skickat in ännu en överklagan till länsstyrelsen.

"Problemet är långsiktigt och sedan flera år eskalerande och har stor inverkan på besöksnäringen och boende i närheten av Snöholmen", skriver kommunen.

Kommunen anser att lukten skrämmer bort besökare och att hamnområdet blir oattraktivt för näringsidkare som påverkas ekonomiskt av flyttfågeln, som under våren förväntas landa på Snöholmen.

"Vi riskerar också att boenden kommer att flytta då de under perioder inte kan vistas ute i sina trädgårdar på grund av lukten."

Enligt skrivelsen till länsstyrelsen kan skarven rent av ta knäcken på mycket av det Trosa byggt upp under urminnes tider.

"Trosa är en liten stad med ett starkt varumärke som kuststad. Det har byggts upp under mer än 400 år. På bara några år har skarvbeståndet kompromissat kärnvärden."

Skrivelsen är undertecknad av Cecilia Högberg, produktionschef vid tekniska kontoret på Trosa kommun.

Är Trosa och dess rykte verkligen så här hotat?

– Ja, precis. I somras fick vi exempelvis mycket synpunkter på lukten och den upplevs inte som trevlig för boende, eller för besökare. Även i stan kan det ju lukta. Det vore förödande om de skulle flytta in i Näktergalslunden. Dessutom tar de ju död på allt, säger Cecilia Högberg som även hänvisar till namnlistor.

Trosa – från fiskeläge till skarvhotat

År 1279: Trosa ska för första gången ha omnämnts.

1383: Ska ha blivit stad vid nuvarande Trosa landskyrka, ca fem km nordväst om nuvarande läge.

1400-talets början: Trosa är en betydande handelsplats.

1445: Trosa bränns av Vitaliebröderna under Erik av Pommern.

1454: Staden får stadsprivilegium av kung Karl Knutsson Bonde.

1550-talet: Det gamla Trosa hade upphört att existera. En ny handelsplats och fiskeläge började växa fram vid Trosaåns mynning.

1610: Den nya platsen för Trosa får stadsprivilegier och kallas Trosa Åmyne eller Åminne.

1650-talets mitt: Trosa har ca 500 innevånare och är ett starkt fiskeläge. Fiske förblir en av stadens främsta näringar och fram till andra världskriget är Trosa Ostkustens mest betydande fiskestad.

1719: Staden bränns ner till grunden av den ryska vedergällningsflottan. Men Trosa stads kyrka skonas.

1800-talets andra hälft: Ångbåtstrafiken ger ett uppsving, handeln börjar blomstra. Samtidigt blir Trosa en betydande havsbadort och lockar turister.

1930-talet: Mindre industrier börjar växa fram.

2017:Trosa kommun befarar att skarvfågeln ska förstöra stadens månghundraåriga kärnvärden, att befolkningen flyttar och att besökare undviker Trosa.

Källa: Wikipedia/Trosa kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om