Kommunen nekas klimatbidrag för laddstolpar

Trosa kommun sökte 125 000 kronor för installation av tio nya laddstolpar. Naturvårdsverket säger nej, eftersom investeringen bedöms vara lönsam utan stöd.

Trosa kommun har sökt statligt stöd för installation av tio laddstolpar, men får nobben av Naturvårdsverket.

Trosa kommun har sökt statligt stöd för installation av tio laddstolpar, men får nobben av Naturvårdsverket.

Foto: Maja Suslin/TT

Trosa2021-11-16 18:53

Kommunen ska bygga tio nya laddstolpar vid Tomtaklintskolan och Kruthusparkeringen. Investeringen beräknas kosta 250 000 kronor, och kommunen sökte statligt stöd för halva summan genom projektet Klimatklivet.

Svaret blev dock nej från Naturvårdsverket, som administrerar bidragsansökningarna.

– Enligt kommunens kalkyl kommer investeringen generera intäkter och vara lönsam på ganska kort tid. Då kan vi inte betala ut något statligt stöd, säger Stiva Liwiz, handläggare på myndigheten.

Ett krav för att kunna söka stöd för installation av laddstolpar genom Klimatklivet är att man ska ta marknadsmässigt betalt för laddningen. Nyligen har Trosa kommun också beslutat om att börja ta betalt för elen i sina laddstolpar efter årsskiftet. Priset beräknas bli 3 kronor per kilowattimme.

Men trots att det alltså finns krav både på marknadsmässiga priser och på att investeringen inte ska vara lönsam är det inte omöjligt att få bidrag för laddstolpar, enligt Naturvårdsverket.

– Det är många som beviljas stöd, men vi betalar bara ut medel till investeringar som har svårt att klara sig ekonomiskt, säger Stiva Liwiz.

Förutom laddstolpar kan bland annat företag, kommuner och föreningar genom Klimatklivet söka stöd för att till exempel byta ut en oljepanna mot ett miljövänligare alternativ eller för att köpa in bussar som går på biogas.

Enligt myndigheten hade Trosa kommun tio dagar på sig att bemöta avslagsbeskedet, men valde att inte protestera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!