Trosa kommun tar emot fler ensamkommande flyktingbarn

Efter årsskiftet ska Trosa kommun troligtvis ta emot fler ensamkommande flyktingbarn än vad man gjort tidigare. Antalet barn som ska tas emot ökar i så fall från fem till tio.

Trosa2013-12-04 06:50

Enligt det nuvarande avtalet ska Trosa kommun ta emot fem ensamkommande flyktingbarn men redan innan ökningen, som ska diskuteras ikväll på kommunfullmäktige och som börjar gälla från och med januari 2014 om det går igenom, så har man tagit in fler barn

– Vi kände att vi hade utrymme att ta emot fler. Just nu har vi åtta platser då två har flyttat ifrån det HVB-hem (hem för vård eller boende red anmärkning) som de ensamkommande flyktingbarn, som kommer hit, bor på, säger Georg Hammertjärn, socialchef på Trosa kommun.

I och med att Trosa kommun ska ta emot fler barn kommer man att utöka personalstyrkan.

– Vi kommer att anställa en till socialsekreterare på grund av detta. Vi bygger upp resurserna eftersom det är viktigt för barnen att det finns goda kontakter. Tio placeringar är mycket för Trosa, säger Hammertjärn.

De barn, som Trosa kommun ansvarar för, bor på ett HVB-hem strax innanför kommungränsen till Nyköping. Eftersom de barn som för tillfället bor på hemmet är i gymnasieåldern, enligt Georg Hammertjärn, går de i skola i Nyköping. I och med att Trosa i dag inte har tillgång till gode män är det personer bosatta i Nyköpings kommun som har utsetts till gode män för barnen. Den kontakt som finns mellan barnen och Trosa kommun går under socialtjänstens ansvarsområde.

– Vi har handläggare som åker ut till hemmet flera gånger i veckan för att prata med de unga. Det pratar bland annat om vad de unga vill, hur de mår och om de har några släktingar i Sverige, säger Hammertjärn.

I och med att barnen bor utanför Trosa vistas de sällan här trots att det är Trosa kommun som ansvarar för dem.

– Barnen har inte någon direkt anknytning till Trosa men det finns inga hinder för dem att vistas här. Dessutom ligger hemmet så pass nära att de lätt kan ta sig hit både själva och tillsammans med personal på HVB-hemmet, säger Hammertjärn.

De kostnader som uppstår i samband med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn bekostas till störst del av staten, enligt Georg Hammertjärn.

– HVB-hemmet får 19 kronor per dygn för varje enskilt barn som är placerat på hemmet. Även kommunen får ersättning för utredningsuppdraget. Det är pengar som man ansöker om från Migrationsverket. Pengarna gör att man går runt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om