Larmsamtalet går. Sedan dröjer det i genomsnitt 17 minuter för räddningstjänsten i Trosa att vara på olycksplatsen.
Trosa ligger på rött, i årets statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, precis som för tre år sedan. Bara Gnesta är sämre i länet.
Men vad ligger bakom de långa utryckningstiderna?
Alla trafikolyckor på E4 nämns som en viktig förklaring. Stationen vid Industrivägen är en bra bit från motorvägen, närmare bestämt en dryg mil.
– Topografin för Trosa är som den är. Har man mycket insatser på E4:an är det svårt att få ner tiderna. Ett sätt för det kan vara att ha räddningsstationen vid Vagnhärad, säger Lars Jonsson, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen.
Förra året klubbade kommunfullmäktige ett handlingsprogram för beredskapsfrågor. Bland mycket annat beslöts att man skulle undersöka möjligheten för en räddningstjänst i Vagnhärad.
Tanken bakom en insatsbil är att någon ur staben åker ut direkt till olyckan utan att vänta in någon, för att kunna kapa minuter.
Förslaget förkastades nyligen. Orsaken: utökningen skulle kosta mer än det smakar.
– Vi bedömer att den räddningsorganisation som finns är tillräcklig. I dagsläget är det inte motiverat att dra igång någon ytterligare räddningsverksamhet. Det är för få incidenter i Vagnhäradsområdet, säger Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef i Trosa.
Han tror att det krävs ytterligare tre personer i räddningsstyrkan för att starta ett första insatsteam i Vagnhärad. Det blir för dyrt, menar Mats Gustafsson.
– Det är klart att vi gärna vill se kortare insatstider. Men det är en vägning som görs mellan nytta och ekonomisk insats.
Richard Anttman, platschef för räddningstjänsten i Trosa, har förståelse för beslutet. Tidsvinsten med en insatsbil är troligen knapp, resonerar han.
Däremot är ett räddningsfordon i Vagnhärad, utrustat för trafikolyckor, mer än välkommet.
– En styrka på 1-2 man som kan öva med oss i Trosa skulle kunna göra nytta.
Än stänger Mats Gustafsson inte dörren för en utökning. Både en insatsbil och brandstation kan bli verklighet i Vagnhärad på några års sikt.
– Vagnhärad är ett växande samhälle där vi så småningom får en järnvägssatsning. På längre sikt tror jag definitivt att vi får någon form av räddningstjänst i Vagnhärad.
Trosa säger nej till första insatsbil
Utryckningstiderna för räddningstjänsten i Trosa är i botten i länet och sedan flera år tillbaka ligger kommunen inom den sämsta fjärdedelen i landet. En ny brandstation eller en första insatsbil i Vagnhärad skulle kunna kapa minuter. Men nu säger kommunen nej.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!