Trosa satsar på hållbart vattenanvändande

Vattenbrist har blivit en verklighet i Sverige. För att spara på grundvatten har Trosa infört bevattningsförbud flera gånger de senaste åren. Samtidigt slösar vi mer än någonsin.

"Vi måste vara rädda om varenda droppe. Vi ser ett problem att vatten inte kommer räcka i framtiden, fortsätter vi så här så är vi helt fel ute. Vi måste börja tänka på vad vi faktiskt använder vårt viktigaste livsmedel till", säger Henrik Strömbäck, VA-ingenjör Trosa kommun.

"Vi måste vara rädda om varenda droppe. Vi ser ett problem att vatten inte kommer räcka i framtiden, fortsätter vi så här så är vi helt fel ute. Vi måste börja tänka på vad vi faktiskt använder vårt viktigaste livsmedel till", säger Henrik Strömbäck, VA-ingenjör Trosa kommun.

Foto: Matthias Larsson & Editha Lindeborg

Trosa2021-05-05 13:16

"Det är bara vatten. Det viktigaste vi har", lyder kampanjen som ett hundratal VA-aktörer och kommuner tillsammans med Svenskt Vatten gått samman i för att belysa vattnets värde.

– Vi har en begränsad tillgång på vatten och det har märkts extra tydligt på senare år. Vi måste lära oss använda vattnet smartare och mer hållbart. Många tar vattnet för givet. Framförallt vill vi flagga för att vi levererar ett livsmedel. Vatten till biltvätt och bevattningsmedel kan man få på annat sätt, genom att besöka tvätthall och använda sig av regnvatten, säger Henrik Strömbäck som är VA-ingenjör på Trosa kommun. 

Längre torrperioder under sommaren och högtryck leder till att privatpersoner vattnar gräsmattor och fyller pooler i allt större utsträckning. Yttre faktorer blandat med befolkningstillväxt påverkar det kommunala vattnet som flera gånger nått sin maxkapacitet under sommarmånaderna, vilket resulterat i bevattningsförbud.

– Många kommuner blev tagna på sängen under sommartorkan 2018 och insåg då att kapaciteten inte är oändlig. Samtidigt har vi insett att detta är en utbildningsfråga som vi tidigare inte drivit tillräckligt mellan kommuner, VA-aktörer och medborgare. Många vet helt enkelt inte om att grundvattnet sinar och vi ser att det finns ett stort behov att kommunikationen ser likadan ut överallt, säger Sofia Barré, kommunikationschef på Svenskt Vatten.

Gnesta är en av de kommuner som märkt av att grundvattnet på senare år minskat kraftigt. Förbudet har i stort sett varit ihållande sedan 2018 och förra året kom det redan i maj månad.

– Därför är det extra viktigt att få till en beteendeförändring i hur vi använder vårt vatten. Med små trix och vardagsknep kan gemene man hjälpa till att spara in på vattnet. Allt från att stänga av kranen vid tandborstning och vid schamponering i duschen till att samla regnvatten och stämma av med grannar så inte alla fyller poolen eller spabadet samtidigt, säger hon.  

Henrik Strömbäck menar att det finns en missuppfattning gällande vattentillgången i Sverige.

– Vi har verkligen inte fri tillgång, vi måste vara rädda om varenda droppe. Vi ser ett problem att vatten inte kommer räcka i framtiden, fortsätter vi så här så är vi helt fel ute. Vi måste börja tänka på vad vi faktiskt använder vårt viktigaste livsmedel till.

Så sparar du vatten.

1. Ställ en tillbringare med vatten i kylskåpet om du vill ha kallt vatten istället för att spola länge i kranen.

2. Tvätta bilen på en biltvätt eller i en gör-det-själv-hall. 

3. Välj duschen före badet. Stäng av vattnet mellan schamponering. 

4. Ta tillvara på regnvatten och använd till bevattning. 

5. Undvik att diska under rinnande vatten.

7. Laga droppande kranar och rinnande toaletter. 

7. Kör inte disk- och tvättmaskiner förrän de är fulla.

Källa: Svenskt Vatten & Trosa Kommun VA-enhet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!