Trosa språkcentrum backar med miljonbelopp

Trosa språkcentrum gör ett minusresultat om flera miljoner kronor. Kommunen har inlett ett arbete för att verksamheten ska spara pengar.

Alexandra Degerman, rektor vid SFI, säger att hennes personal nu arbetar mer med att hjälpa till och stötta eleverna i deras språkutveckling än tidigare.

Alexandra Degerman, rektor vid SFI, säger att hennes personal nu arbetar mer med att hjälpa till och stötta eleverna i deras språkutveckling än tidigare.

Foto: Andreas Ekström

Trosa2020-09-30 18:15

– Verksamheten är underfinansierad, så har det varit i många år. Man kan driva en verksamhet på det sättet, samtidigt bör vi försöka vara så effektiva som möjligt, säger Mats Larsson, skolchef på Trosa kommun. 

Prognosen för barn- och utbildningsverksamheten i Trosa 2020 är minus 6,8 miljoner kronor. En av de största minusposterna i miljonunderskottet är Trosa språkcentrum. Där bland annat ingår SFI ingår, som beräknas landa på minus 2,7 miljoner kronor under 2020. 

För att spara pengar minskade man antalet studiehandledningstimmar, antalet timmar som en nyanländ elev får hjälp i skolan med 20 procent. Den minskningen innebär att kommunen kan spara 600 000 kronor under 2020. 

– Under året har vi gått från fem till fyra timmar, vilket fortfarande är en väldigt hög nivå. Nationellt ligger många kommuner på en till två timmar. Det här är för att hantera de ekonomiska förutsättningarna. Vi tror inte det kommer att innebära en kvalitetsförsämring utan att vi däremot kommer nyttja tiden på ett effektfullt sätt, säger Mats Larsson.

I kallelsen står det att antalet studiehandledningstimmar kommer reduceras från och med höstterminen 2020. SFI:s rektor Alexandra Degerman berättar att man kommer se över antalet studiehandledningstimmar under hösten, för att se om man kan fördela om resurserna.

– Vi fortsätter att erbjuda fyra timmar men tanken är att det ska minska. I takt med att elever lär sig svenska minskar behovet av studiehandledning. Då kan vi omfördela resurser till nya nyanlända som har ett större behov, säger hon.

För att spara ytterligare pengar skriver kommunen att man ska se över anställningsformerna på Trosa språkcentrum, ett arbete som redan har påbörjats enligt Alexandra Degerman.

–Den som är uppehållsanställd arbetar 40 timmar per vecka och saknar förtroendearbetstid. Man är också ledig när eleven är ledig, på så sätt används personerna för det uppdrag som det är tänkt, säger Alexandra Degerman. 

För att bibehålla kvalitén i studiehandledningen har ämneslärare, lärare i svenska som andraspråk och studiehandledare avstämningar och möten där man följer upp elevernas språkutveckling.

–För att vi ska kunna ha samma kvalitet kommer dessa möten att bli väldigt viktiga för oss. Det är där som vi kommer kunna se hur det går för eleverna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!