– Vi kan se att gapet minskar varje år, men det går i långsam takt, säger han.
Uppgifterna från Statistiska centralbyrån visar att en kommunalt anställd man i Trosa 2012 tjänade i genomsnitt 3 800 kronor mer i månaden än en kvinnlig anställd.
Daniel Portnoff är fullt medveten om lönestrukturen och pekar på främst två orsaker: Trosa har få män i traditionellt kvinnodominerade yrken och all teknisk verksamhet ligger på entreprenad, ett område som traditionellt består av lågavlönade män.
Han slår fast att kommunen arbetar hårt för att få bort så kallade osakliga löneskillnader, som ofta beror på kön.
– Tillsammans med de fackliga organisationerna har vi gjort lönekartläggningar sedan 2007, och lagt in pengar för att höja kvinnors löner, säger han.
I kommunen arbetar drygt 600 kvinnor och 100 män. Nästan en femtedel av männen har någon chefsposition medan knappt var 30:e kvinna har en chefsroll.
– Men männen är överrepresenterade i proportion till hur många anställda vi har. Vi har gjort ett schysst arbete men vi kan alltid göra mer, bland annat se över om vi har rätt strukturer för att rekrytera till chefspositioner, säger Daniel Portnoff.
Hur ser du på oppositionsrådets kritik mot att ni försummar arbetet med jämställdhet?
– Jag anser att vi gör väldigt mycket mycket, och åtgärdat det absolut viktigaste. Men det går aldrig att säga att det är färdigt.
Trosas lönegap är klart större än för övriga sörmländska kommuner: i Nyköping var skillnaden 1 700 kronor mellan män och kvinnor, i Oxelösund 1 600 kronor.