Trosa utan demenssamordnare

En demenssjuksköterska bör anställas i Trosa kommun, det skriver minnesutredningsteamet på Trosa vårdcentral i ett brev till vård- och omsorgskontoret. En risk finns att äldre patienter med demensdiagnos inte får tillräckligt med stöd och att vårdkedjan bryts, utan en sådan resurs.

Foto:

TROSA2015-07-31 07:15

– De (minnesutredningsteamet reds. anmn.) försöker få till så att samverkan mellan landstinget och kommunen ska bli så bra som möjligt för dementa och deras anhöriga. Utan samordnare så ser vi att samverkan inte är lika bra som tidigare när det fanns en sådan resurs, säger Susanne Rehn Svensson, verksamhetschef vid Trosa vårdcentral.

Hon håller med om att en vårdkedja, där minnesutredningsteamet som ställer diagnosen för patienten kan kontakta en demenssjuksköterska anställd hos kommunen, vore att föredra istället för den situation som nu råder. SN har tidigare i år rapporterat om att Gnesta kommun står utan demensteam.

– Det finns ett stort behov för patienterna och anhöriga att man får ett gott stöd. Nu har man fått lösa det från till fall, säger Susanne Rehn Svensson.

I brevet till kommunen vittnar minnesutredningsteamet bland annat om att anhöriga har hört av sig till dem i desperation för att be om hjälp. Många gånger handlar det om en make eller maka som blivit till stor del ensamma i vården av sin demenssjuke partner. Martina Johansson (C), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, känner inte igen sig i situationen.

– Jag ser ingen risk i att vi bryter en vårdkedja i dag så länge som vi fortsätter att samarbeta och kommunicera med varandra. Men om det finns en oro måste vi fortsätta diskussionen om vem som gör vad, säger Johansson.

I dag är det en biståndshandläggare på kommunen som beviljar den demenssjuke patienten exempelvis särskilt boende eller hjälp i hemmet. Att en tjänst som demenssjuksköterska, som bland annat kan knyta ihop vårdkedjan mellan vårdcentralen och kommunen, skulle behöva tillsättas kan Johansson inte svara på i dagsläget. Men, hon poängterar, att kommunen har kompetensen att ge rätt stöd bland annat eftersom att det finns anställda sjuksköterskor och undersköterskor i kommunen som vidareutbildat sig inom demensvård.

– Varje kommun har rätt att organisera sig på olika sätt och vi har i nuläget valt att inte ha en demenssjuksköterska. Det viktiga är att vi samarbetar runt den personen med demenssjukdom och att man känner sig trygg i samarbetet mellan personal inom vård- och omsorg i Trosa kommun och personalen på vårdcentralen. Varje enskild människas behov ska vi tillgodose, säger Martina Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om