Sammanlagt 20 ton sjögräs har skördats under tuktningen av ån, längs en sträcka från Trosa kvarn ned till hamnbassängen. Arbetet med att få bort växtligheten ur ån är nu klart men det återstår lite arbete kvar att rensa vattenskott från kajerna.
– Vi planerade att det skulle ta två veckor, men det var så otroligt mycket växtlighet uppe vid kvarnen, så där har vi lagt några extra dagar den här veckan, säger Ulf Härstedt, teknisk chef i Trosa kommun.
Varför behöver ån tuktas?
– Det tenderar till att växa igen om man släpper det fritt och då får våra båtgäster problem när de ska ta sig in i och ut ur ån. Och när vi tar bort sjögräset så får vi en annan strömning i ån och det blir lite ordning och reda helt enkelt säger, Ulf Hagstedt
Pontus Ryden, som utbildar sig till anläggningsdykare i Göteborg, gör sin tvåmånaders praktik på Peab marin. Han har varit en av dem som arbetat med rensningen av ån.
– Vi rensar sjögräs så gott det går. Vi tar loss sjögräset från botten och låter det följa med strömmen. Längst ner i ån har vi ett nät där sjögräset samlas upp. En lastbil med skopa tar sedan upp allt sjögräs, berättar Pontus Ryden.
Vad har du för utrustning när du jobbar i vattnet?
– Jag utrustad med en lätt dykardräkt som används till dykning. Så jag är helt torr på insidan. Den har handledstätningar och tätningar runt halsen så att det inte kan komma in något vatten. Så det är helt okej att vara här i vattnet. Det är ganska varmt så jag fryser inte alls, säger Pontus Ryden.