På onsdagen ägnade sig polisen åt massiv informationsinhämtning genom att prata med anhöriga, arbetsgivare och nyckelpersoner i fjällvärlden. En helikopter skickades också ut för att leta efter paret i 30-årsåldern, som är hemmahörande i Eskilstuna.
Mannen är anställd i Trosa och polisen har hittat företagets firmabil, som paret har färdats i vid Sitoälvsbron. Det är enligt NSD:s lokalredaktör i Jokkmokk, Tommy Borg, en vanlig plats att ställa bilen på om man vill ta sig till porten till Sarek, Rapadalen och bergstoppen Skierfe.
Men Sarek är stort, det täcker med sina cirka 1 970 kvadratkilometer en yta mer än motsvarande hela London och New York city tillsammans. Det är lätt att förstå vilket svårt uppdrag det är för en helikopter att hitta två försvunna personer på en så stor yta.
– Ja, generellt kan man säga att när man söker personer i fjällen, eller annan oländig terräng, är det otroligt viktigt att göra det på ett bra sätt och inte bara ge sig ut på måfå, säger Polisregion Nords presskommunikatör Elisabeth Glaas om att sökandet med helikopter inte återupptogs så snart det blev ljust på torsdagen.
Onsdagens sökande avbröts framåt kvällen och parets anhöriga informerades om att sökandet skulle pausas och att en ny bedömning skulle göras på torsdagen.
– Ingenting är bestämt än, förklarar Elisabeth Glaas på torsdagsmorgonen och berättar också att medieintresset för det försvunna paret är enormt, medier från hela landet hör av sig.
Inget har kommit fram om det försvunna parets fjällvana. Mannens arbetsgivare vet bara att han är van att vandra i skog och mark.
NSD:s lokalredaktör Tommy Borg berättar att det är relativt vanligt att orutinerade turister kommer till bland annat Sarek för att vandra, omedvetna om hur tuff uppgiften kan vara.
– Jag var själv uppe häromdagen och såg parets bil vid Sitoälvsbron och det var regnigt och kallt i flera dagar och dessutom högt vatten. De kan ha gått vilse, men nu börjar det vara ganska många dagar sedan de skulle ha kommit hem, konstaterar han.
Enligt de uppgifter han har så har polisen hittills endast använt en helikopter i sökandet och inte kallat in fjällräddningen.
Idag och i morgon rapporter SMHI om dimma i området och temperaturer mellan sex och nio grader.
Fjällguiden Matti Holmgren som just nu befinner sig i Sareks nationalpark säger till tidningen NSD att det är omöjligt att flyga med helikopter på grund av dimman men att det finns hopp om ett lyckligt slut:
– Folk är extremt hjälpsamma så fort man stöter på någon i Sarek, framförallt om någon är i nöd. Och det är väldigt mycket människor som rör sig i de populära stråken. Kanske har de fått hjälp men det går inte nå ut med det utan mobiltäckning.