Trosabackens nya snökanoner – åtta gånger snabbare

Trosabackens nya snökanon går för fullt. "Vi siktar på att öppna innan nyår", säger Tobias Lyåsen, ordförande i Trosa alpina klubb.

Tobias Lyåsen, ordförande i Trosa Alpina klubb, provar den nya snökanonen som kunnat införskaffats till Trosabacken efter en donation från Allmänna arvsfonden.

Tobias Lyåsen, ordförande i Trosa Alpina klubb, provar den nya snökanonen som kunnat införskaffats till Trosabacken efter en donation från Allmänna arvsfonden.

Foto: Isak Dahl

Trosa2021-12-23 10:33

På marken finns fortfarande rester av snö sedan kanonerna provkördes för två veckor sedan.

– En del har smält bort, men enligt väderprognosen kommer det vara kallt i tio dygn framöver. Så nu gör vi snö för att öppna backen, säger Tobias Lyåsen.

Han är ordförande i Trosa alpina klubb och vill att barnen i Trosa ska ha samma möjligheter till skidåkning som han själv växte upp med i Härjedalen. 

– När jag var liten kunde jag se ljuset från skidbackens lampor från mitt fönster. Om de lyste visste jag att den var öppen och gick dit för att träffa mina vänner. Under vintern var skidbacken vår fritidsgård. 

undefined
Snökanonerna av modellen TF10 kan pumpa upp åtta gånger mer vatten i luften och styras från mobiltelefonen.

I en snökanon blandas vatten och luft under högt tryck för att bilda mikroskopiska iskristaller. 

– Sedan tillförs mer vatten som bildar själva snöflingorna. De förs sedan upp i backen av den kraftfulla fläkten.

För dagen arbetar Tobias Lyåsen med att justera den nya snökanonen, som är automatisk och bestämmer själv när det passar att göra snö. 

– Men i natt var det så kallt att den tog in mer vatten än det gamla pumpsystemet klarade av, så den går inte för fullt än.  

Efter ett par tuffa år kunde Trosabacken öppnas igen under förra säsongen tack vara donationer från allmänheten. 

Under hösten har Trosa alpina klubb arbetat med att gräva ner 16 centimeter tjocka rör som ska leda vattnet till totalt tre nya snökanoner. När allt är klart kommer det nya systemet skjuta upp åtta gånger mer snö i luften än vad som var möjligt tidigare. 

undefined
Under hösten har frivilliga krafter arbetat med att gräva ner ett nytt ledningssystem med 16 centimeter tjocka rör från Trosaån.

– Det kommer göra att säsongen kan starta upp betydligt tidigare, och att backen även kommer kunna användas av barn från grannkommunerna, säger Tobias Lyåsen

Upprustningen är möjlig tack vare en donation från allmänna arvsfonden. Men stöd från medborgare, lokala företagare och markägare har också varit en nödvändig förutsättning.

– Kommunen ser positivt på projektet men har inte hjälpt oss med finansieringen. Och vi har också planer på att bygga ett nytt teknikhus, byta ut liftarna och bygga en ny värmestuga, säger Stefan Gustavsson som är en av de som arbetat hårdast med höstens upprustning.

Enligt honom var det hög tid att byta ut det gamla systemet från 1980-talet.

– Det var förbrukat sedan lång tid tillbaka. Vi gör det här för att barnen i området ska få åka skidor på vintern. Det drivkraften för alla oss som är engagerade, säger han.

undefined
Enligt de ansvariga på Trosa Alpina klubb så hade de gamla snökanonerna från 1980-talet gjort sitt i Trosabacken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om