Trosaborna tryggast i Sörmland

När Sörmlandsborna tillfrågades hur trygga de känner sig var Trosa den kommun där störst andel invånare upplever trygghet.

Enligt Bengt-Eric Sandström från brottsförebyggande rådet bygger tryggheten i Trosa på samarbete och närvaro av fältarbetare.

Enligt Bengt-Eric Sandström från brottsförebyggande rådet bygger tryggheten i Trosa på samarbete och närvaro av fältarbetare.

Foto: Emilia Lindell, Adelina Storkaas

Trosa2021-08-10 14:30

Undersökningen har genomförts av Brottsförebyggande rådet, Brå, och innehöll bland annat frågor om man undviker att gå ut kvällstid eller oroar sig för att bli utsatt för brott.

– Vi är en ganska liten kommun och många känner många, så det finns ett socialt nätverk. Det innebär att man har lite koll på varandra, säger Bengt-Eric Sandström (L), ordförande i det brottsförebyggande rådet i Trosa kommun.

I Trosa uppgav 19 procent att de upplever otrygghet. I Nyköping var motsvarande siffra 31 procent, i Gnesta 28 procent och i Oxelösund 25 procent.

Trosa kommun arbetar med ett gemensamt nätverk där olika enheter kan rapportera var brott har begåtts runt om i kommunen. Socialförvaltningen, tekniska kontoret och fritidsgårdar är bland annat med i nätverket. Fältarbetare från socialkontoret är även ute kvällar och nätter för att vara närvarande om något sker.

– Det gör att vi ser om vissa områden är mer drabbade och så kan vi hyfsat snabbt åtgärda det, säger Bengt-Eric Sandström.

Däremot har den upplevda otryggheten i Trosa ökat de senaste åren. Detta trots att det totala antalet anmälda brott varit relativt konstant i över tio år enligt polisens statistik.

– Även om det är ganska tryggt i Trosa kan man känna sig otrygg när man ser allt som händer på tv och i media, säger Sandström.

Planen framåt är att fortsätta arbeta för ökad trygghet.

– Det gäller att inte bli avslappnad utan fortsätta arbeta och samarbeta med alla, även civilsamhället, säger Bengt-Eric Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!