Det är några dagar efter nyår och butikerna i Trosa håller öppet som vanligt. Handelsbodarna är fyllda med allt från kläder till inredning. Men mellan de olika butikerna är ingen vara den andra lik.
Några butiker har nämligen en tyst överenskommelse – att inte köpa in samma varumärken för att inte konkurrera med varandra.
– Det är ett sätt att jobba på eftersom det är en liten stad och vi ska ju alla överleva. Vi vill ha en sund företagskultur, säger Eva Ivervall, butiksägare på Albins och Vera.
Enligt de handlare som tidningen har talat med finns det inga dokument om policyn, bara en subtil idé om att låta varje butik ha enskilda märken. För att upprätthålla den ordningen brukar butiksägarna prata med varandra och komma överens, förklaras det.
Åsa Winnerhage är butikschef på Cozy at the corner, med barn- och vuxenkläder, porslin, doftljus, tomtar och vantar med mera och understryker faktumet.
– Butikerna har en oskriven policy att inte sälja samma märken, säger hon.
Enligt Konkurrensverket kan agerandet i Trosa bryta mot konkurrenslagen. Alexander Albrecht, jurist på verket, menar att det inte krävs mer än två företag som kommit överens om något för att det ska falla inom konkurrenslagen och att det då kan handla om en kartell. Men han kan bara tala i generella termer, säger han:
– Det här skulle kunna vara något som sätter konkurrensen ur spel. Det låter som en typ av agerande som skulle kunna innebära att inköpskällor delas upp mellan företagare i fråga.
Handlarna säger att kunderna vet att butikerna är överens om att ha olika märken och tycker att det är bra. Konkurrensverket menar dock att det är en nackdel för konsumenterna, som bara kan vända sig till en butik om de vill ha ett specifikt märke.
Vad säger du om att er överenskommelse kan bryta mot konkurrenslagen?
– Det här är ingen överenskommelse. För mig handlar det om en respekt för varandras verksamheter, säger Eva Ivervall.
Trosa kommuns näringslivschef Jonas Ivervall, gift med butiksägaren ovan, ser inte heller några problem utan menar att kundupplevelsen blir större med olika märken i olika butiker:
– Vad som stärker den lokala handeln är bredden på utbudet, för att kunna konkurrera med de stora shoppingcentren och näthandeln.