Telefonbedrägeri tog tre år att utreda

Trots tung bevisning tog det tre år innan polisen ringde och förhörde den Trosabo som nyligen dömdes för penningtvätt i samband med ett telefonbedrägeri.

Ett äldre par i Trosa lurades på 130 000 kronor 2018. Nyligen dömdes en annan Trosabo som agerade mellanhand i bedrägeriet.

Ett äldre par i Trosa lurades på 130 000 kronor 2018. Nyligen dömdes en annan Trosabo som agerade mellanhand i bedrägeriet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trosa2021-12-03 15:01

Brottet, där ett äldre par lurades på 130 000 kronor av en påstådd telefonförsäljare, skedde sommaren 2018. Vem som utförde bedrägeriet lyckades polis och åklagare aldrig bevisa, men pengarna som fördes över till en mellanhand var lätta att spåra.

När polisen ringde och förhörde den Trosabo i 20-årsåldern som tagit emot bedrägeripengarna på sitt konto erkände han mer eller mindre händelseförloppet direkt. Då hade det gått ganska exakt tre år sedan bedragarens ursprungliga telefonsamtal.

– Problemet är att vi har så otroligt många ärenden, det är därför ett sådant här ärende kan bli liggande så länge. Bedrägerierna har ökat med hur många procent som helst de senaste åren, men antalet medarbetare som jobbar med sådant här ökar inte i samma omfattning, säger Ann-Helen Lindeborg, utredare på polisen som arbetat med förundersökningen.

Hon och kollegorna i Sörmland fick fallet på sitt bord i maj i år, och ärendet var färdigutrett i oktober. En ganska snabb handläggning, enligt Lindeborg. Innan dess hade fallet legat hos polisen i både Norrköping och Stockholm. I huvudstaden har bedrägeriavdelningen för närvarande omkring 10 000 ärenden på hög.

– Kan man konstatera att det inte är akut och att alla uppgifter kommer att finnas kvar, då får det vänta, konstaterar Ann-Helen Lindeborg.

Enligt henne är det framför allt brist på personalresurser som har lett till de långa handläggningstiderna för bedrägeribrott de senaste åren.

– Det tar tid att utbilda folk. Dessutom är det ganska få poliser som har ett intresse för att jobba med bedrägerier, säger Ann-Helen Lindeborg.

I det aktuella fallet i Trosa har rättsväsendets långa utredningstider inneburit att brottsoffret inte kunnat få tillbaka några pengar, innan domen vinner laga kraft. Även det äldre parets bank var målsägare i målet.

2020 polisanmäldes drygt 19 000 bedrägeribrott i polisregion Öst, där Sörmland Östergötland och Jönköping ingår, enligt Brottsförebyggande rådet. Antalet anmälda identitetsbedrägerier, en ny brottskod sedan 2019, var förra året 2 544 stycken i region Öst och 27 900 i hela landet.

För att skydda sig mot bedrägerier är det viktigt att inte lämna ut inloggningsuppgifter eller lösenord, eller använder ditt bank-id, om någon kontaktar dig på telefon, enligt polisens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!