Krav på tydligare prislapp. "Vi säger ändå nej"

När fullmäktige i Trosa sammanträdde på onsdagskvällen var det inför en handfull personer på åskådarplats. Det vill oppositionen ändra på, och debatten blev het. "Stenålder att det inte går att följa online", tyckte bland annat Gitte Jutvik Guterstam (V).

Trosa kommunfullmäktige. Längst bort sitter alliansen, mitt emot oppositionen och lite på sniskan Sverigedemokraterna som också är opposition. "Men vi får inte sitta med de andra i oppositionen", säger Kent Petersson, ordförande för SD i Trosa.

Trosa kommunfullmäktige. Längst bort sitter alliansen, mitt emot oppositionen och lite på sniskan Sverigedemokraterna som också är opposition. "Men vi får inte sitta med de andra i oppositionen", säger Kent Petersson, ordförande för SD i Trosa.

Foto: Lena Sellman

Trosa2024-03-14 18:43

Kommunikationschef Rickard Kihlgren inledde med en genomgång av säkerhetsläget i kommunen.

– För två år sedan hade vi en allvarlig cyberattack mot kommunen i månaden, för ett år sedan en i veckan. Nu har vi minst en om dagen.

Kommunen brottas också med frågor som hur den ska kunna fungera vid till exempel elavbrott och leveransstörningar.

Fullmäktige fick en genomgång av resultatet från Statistiska centralbyråns medborgarundersökning av kommunchef Johan Sandlund. Med Trosa ständigt med bland toppresultaten för det mesta, ibland till och med bäst av alla deltagande kommuner, och nästan alltid bäst i Sörmland (Oxelösund deltar inte) fanns inte mycket att oroas över där.

Snöröjningen stack ut, från en bottenplacering (145) 2021 har Trosas snöröjare lyft sig till plats 38.

– 2021 hade vi precis bytt entreprenör och de hade nog missbedömt vad som krävdes. Men det har de ordnat till.

undefined
Kommunchef Johan Sandlund hade det angenäma uppdraget att presentera nästan bara fina siffror för Trosa kommun i SCB:s medborgarundersökning. Till exempel att Trosaborna är mest nöjd med äldreomsorgen i Sörmland, där Nyköping ligger i botten.

Det var först när Magnus Johanssons (S) motion om att Trosa kommun ska webbsända sina fullmäktigesammanträden skulle behandlas som det hettade till ordentligt.

Oppositionsrådet Magnus Johansson ansåg att kansliets uträkning av vad det skulle kosta, 150 000-200 000 kronor på årsbasis, helt enkelt inte stämde.

– Att få mötena textade finns det gratisappar som kan fixa. Jag kan visa hur man gör. Den här lokalen är inte direkt tillgänglig för den som sitter i rullstol och det är en anständighet att vi gör sammanträdena tillgängliga. Det är värdefullt ur en demokratisk synpunkt.

Kommunalrådet Daniel Portnoff (M) tyckte att frågan inte behövde hanteras igen. Den har varit uppe flera gånger, senast i juni i fjol.

Flera ledamöter klev upp i talarstolen, bland annat Centerns John Carlsson för att försvara att han är emot när Centern i Gnesta varit för webbsändning.

Ärendet återremitterades efter votering där mötets ordförande först missade att oppositionen lyckades samla ihop en tredjedel av rösterna, vilket krävdes. Nu ska kostnaden redovisas bättre.

– Det finns underlag, vi har bara varit för dåliga på att redovisa det tydligt. Jag kommer inte be vårt lilla kansli att göra en ny utredning. Det kommer att bli nej för det här, den här mandatperioden. Vi är öppna för att införa det senare, men då ska vi ha ett system som fungerar bra – och jag har börjat titta på det, avslöjar Daniel Portnoff.

Minoritetsåterremiss

I kommunfullmäktige kan ett ärende återremitteras om minst en tredjedel av ledamöterna vill det. Det kallas minoritetsåterremiss.

Önskas ytterligare återremiss vid nästa sammanträde krävs ett enkelt majoritetsbeslut, fler röstantal än hälften av de avgivna rösterna.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!