Enligt ett EU-direktiv som infördes vid årsskiftet får inte biologiskt avfall, dit trädgårdsavfall som löv och kvistar räknas, eldas upp hemma på tomten. EU har bestämt att det ska återvinnas, antingen genom kompostering eller att det forslas till avfallsanläggningar.
Förbudet är en del av en större satsning från EU:s sida för att skydda miljön och människors hälsa.
Men Trosabor som vill vårstäda tomten genom att elda upp trädgårdsavfallet kommer att få fortsätta med det, lovar kommunalrådet Daniel Portnoff (M), så länge du följer kommunens redan befintliga regler för eldning utomhus.
– Det råder fullständig politisk enighet i majoriteten kring det och tekniska nämnden jobbar just nu med att se över regelverket för att se om det blir någon mindre justering.
Han vänder sig emot Naturvårdsverkets tolkning av EU-direktivet och går så långt som till att lova att Trosa kommun ska sätta stopp för förbudet.
– Vi behöver ha rimliga regler som fungerar i vardagen för folk. Det här är en stor fråga i hela landet just nu och massor av kommuner funderar på hur de ska göra. Naturvårdsverket har givetvis goda intentioner och man ska ha respekt för det också. Men de måste hitta en balans och göra om och göra rätt. De övertolkar och överimplementerar. Det blir helt vansinnigt och i Trosa gör vi något annat, slår han fast.
Daniel Portnoff poängterar att det finns regler för eldning och dessa gäller som tidigare.
– Ska man göra en stor brasa, absolut ska man ha tillstånd, och i den gamla träbebyggelsen i Trosas innerstad är det till exempel fortsatt eldningsförbud. Men Trosa är en trädgårdstät kommun och det får vara någon rim och reson. Det kanske viktigaste i det här är att vi inte kan låta myndigheter övertolka och krångla till det. Det är ett större problem att vi i Sverige har en tendens att överimplementera EU-direktiv och vi måste sluta med det. EU ska inte syssla med trädgårdsavfall, de ska hantera stora viktiga frågor.
I Nyköpings kommun finns inga nya beslut kring eldningsförbud utan de lokala avfallsföreskrifterna gäller tills vidare, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Johanna Schultz.
– Den nya lagen har gått oss lite förbi och det är svårt att anpassa reglerna så snabbt. Men för majbrasor måste man söka dispens.
Inte heller Oxelösunds kommun har tagit ställning.
– Något måste vi göra men man kan fundera på hur Naturvårdsverket tänker om de i stället vill tvinga folk att transportera bort avfallet, säger Nils-Erik Selin, miljöchef.
Sedan tidigare gäller att eldning av trädgårdsavfall inom områden med detaljplan eller områdesbestämmelser är förbjuden under tiden 1 maj till 30 september.
Gnestas miljöchef Pontus Lindström berättar att kommunen backar från första budet, att "svensk lagstiftning gäller över våra lokala föreskrifter och de lokala föreskrifterna i Gnesta kommun kommer att uppdateras", som kommunen skrivit på hemsidan.
– Det är rörigt på riksdagsnivå i den här frågan – Ebba Busch la bland annat ut film på när hon eldar – så vi avvaktar lite och låter nuvarande regler gälla. Ny information kommer ut inom kort.
Offentliga majbrasor i Gnesta kräver dispens som söks på kommunens hemsida.
SN har pratat med en villaägare i Trosa som vill vara anonym men som applåderar Portnoffs besked.
– Sunt förnuft ska råda. Vi ska inte låta oss kuvas som individer av idiotiska myndighetsbeslut.