I en arkeologisk utredning inför bygget av Ostlänken hittades fornlämningar vid den planerade järnvägssträckan mellan Järna och Nyköping. De ska nu undersökas närmare.
– För att inte försena arbetet med Ostlänken vill vi färdigställa arkeologiska undersökningar av berörda fornlämningar i god tid, säger Urban Mattsson, handläggare och antikvarie på Länsstyrelsen i Södermanland som berättar att Trosa är rikt på fornlämningar.
Han fortsätter:
– Här har det funnits människor från sedan stenålder till modern tid och vi har mycket blandade lämningar. Det finns bland annat hällristningar och lämningar från bronsåldern runt 1 000 år före Kristus.
Fornlämningarna som nu ska undersökas består bland annat av kalkugnar, stenbrott, stensättning, bostadsbyggnader och forntida färdvägssystem. Det rör sig även om två områden med fossil åkermark.
– Man kan se att det finns områden som är rensade på sten och de kan ofta vara brukade under flera hundra år.
Forntida åkrar har i regel brukats med en enkel plog eller årder – ett enklare redskap där man rispar marken i stället för att vända jorden.
– De lämnar särskilda spår som kan ses än i dag.
Vid stenrösen som bildas i anslutning till åkrarna kan man även hitta keramikskärvor och andra lämningar. Enligt Urban Mattsson kan åkrarna vara förhistoriska.
– Det vore intressant för vi har inte så många förhistoriska åkrar i Sörmland, men det är upp till arkeologerna att bedöma hur det förhåller sig med den saken, säger han.