Höstversion av Konsttriangeln i Trosa pågår för fullt

Efter två års uppehåll är Trosas Konsttriangel tillbaka: "Chansen att möta konstutövarna på ett mer personligt sätt "

För att få medverka i Konsttriangeln krävs en koppling till Trosa, i Oliver Skifs fall består den av uppväxtårens somrar hos morföräldrarna som tidigare drev Ågården.

För att få medverka i Konsttriangeln krävs en koppling till Trosa, i Oliver Skifs fall består den av uppväxtårens somrar hos morföräldrarna som tidigare drev Ågården.

Foto: Isak Dahl

Trosa2021-10-06 09:49

Sedan 2013 har konstnärer från Trosa, Vagnhärad och Västerljung öppnat sina ateljéer för allmänheten. Monica Erikson och Sofia Sebel lärde känna varandra på Vårsalongen i Trosa och har haft gemensamma utställningar sedan 2008. 

– Det kan vara lite nervöst att lämna ut sig själv så  det är en trygghet att ställa ut tillsammans. Det är roligt att det här ordnas för oss som är verksamma i Trosa, säger Monica Eriksson som till vardags arbetar som massageterapeut men målat så länge hon kan minnas. 

undefined
Sofia Stebel och Monica Eriksson är två Trosabaserade konstnärer som har en gemensam utställning på Skärborgarnas hus.

– Efter att jag gick min konstutbildning 1995, har jag byggt på med olika kurser och börjat våga visa vad jag gör i större utsträckning. 

 Konsttriangeln hålls traditionellt under påsken men de senaste två gångerna har den ställts in. 

– Konstnärskollektivet har i princip legat nere under pandemin. Men i somras bestämde vi oss för att arrangera vad vi kunde utifrån restriktionerna, sedan hade vi tur, säger Maud Bosson som håller i spakarna för årets upplaga. 

undefined
I samlingsutställningen på Skärborgarnas hus finns ett verk från varje konstnär som öppnat sin atelje. "Under veckodagarna håller vi öppet från 12-19 för att ge människor möjlighet att besöka oss på lunchen och efter jobbet", säger Gigi Isoz som arbetar med Konsttriangeln.
undefined
Gigi Isoz framför ett textilkonstverk av Maud Bosson på samlingsutställningen i Skärborgarnas hus.

Kännetecknet för Konstriangeln är öppna ateljéer och samlingsutställningar.

– Alla som är med i konsttriangeln hänger ett av sina verk här och sedan visar de resten i sina ateljéer, säger Gigi Isoz, som tidigare medverkat i Konsttriangeln men numera hjälper till med organiseringen.  

undefined
Oliver Skifs verk är tillverkade med en blandteknik där traditionellt behandlat läder utgör grunden för konstverken i gränslandet mellan målning och skulptur.

Oliver Skifs bor i Nynäshamn men har gjort en utställning i sina morföräldrars garage i centrala Trosa.  

– För att få medverka i Konsttriangeln krävs en koppling till Trosa och min består i att jag spenderade stora delar av somrarna här under uppväxtåren, säger han.

Olivier Skifs har en bakgrund inom scenografi och rekvisita, sedan slutet på 2019 arbetar han heltid med konsten som befinner sig i gränslandet mellan målning och skulptur.

– Jag arbetar med en blandning av traditionellt hantverk och olika tekniker som man använder vid rekvisitatillverkning. Jag har inte gått några skolor utan har provat mig fram organiskt och landat där jag är idag. 

Under söndagen besökte 250 personer samlingsutställningen på Skärborgarnas hus. I år samkörs även konsttriangeln med Trosa bio som visar konstfilmer och Konstens vecka i Trosa Kvarn. 

– Trosaborna får chansen att möta konstutövarna på ett mer personligt sätt och de som ställer ut får möjlighet att visa och sälja sina verk. Det är ganska dyrt att ordna egna utställningar, säger Maud Bosson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!