Trosas nya infart – här är förslagen

Trafikverket anordnade ett samråd i Trosas församlingshem för att visa upp förslag på vägar till den planerade infarten till staden.

Trosa2016-08-23 22:09

– Vi har den här träffen för att få in synpunkter och visa våra förslag på var man kan dra nya vägar, säger Susanne Rundström, kommunikatör Trafikverket.

Det är inte bestämt var vägen ska byggas men Trafikverket har lagt fram två förslag och ber folket komma med sina tankar om dem. Ett förslag handlar om att bygga en tunnel och det andra förslaget handlar om att göra en bergskärning som innebär att marken blir lite högre.

– En tunnelväg blir lite smidigare med tanke på att geometrin blir bättre, men det är ju dyrare också, säger Mats Pettersson, uppdragsledare Sweco.

– Marken är dålig och det har gjort att kostnaden ökat, säger Léni Maot, Trafikverkets projektledare, och tillägger att det är ett problem som inte kan besvaras i dag eftersom det saknas pengar.

Att bygga en infart med tunnel skulle kosta mellan 140-170 miljoner kronor och en infart med bergskärning skulle kosta mellan 130-150 miljoner kronor, berättar hon. Arbetet med infarten beräknas ta ungefär 2 år med start tidigast våren 2018, men det är ännu inte fastställt.

En del fornlänningar ligger där den nya vägen är tänkt att dras. Men trafikverket jobbar för att bevara fornlänningarna så gott det går och anpassa vägen efter de värden som finns i naturen.

– Här blir för mycket trafik. Den nya vägen skulle behövas, säger Maud Hellqvist, Trosabo.

Projektet drivs för att öka framkomligheten i centrala Trosa som anses vara begränsad på grund av smala vägar och för få broar över ån. Léni Maot berättar även att vägens utformningsbehov anpassats till intilliggande trafikmiljöer.

Till och med den 6 september har befolkningen möjlighet att lämna in synpunkter till Trafikverket angående infarten. Förhoppningsvis kommer beslut tas i slutet på september angående vilken väg som passar bäst.

Men alla är inte positiva till projektet. Björn Kjellström, Trosabo, tycker att det blir ett bekymmer att göra ingrepp i området för de som bor vid vägen.

– Det svårt att backa det som först lät vettigt men detta håller inte i längden. Jag tror inte att det löser problemet på framkomligheten heller, säger han.

Eftersom kostnaderna för projektet har ökat tycker Björn Kjellström att det inte fungerar. I så fall krävs det fler fastigheter än de 700 som är planerade. Men det tycker han inte går ihop.

Niklas Söderberg, Trosabo, håller med.

– Vägen verkar komma så nära där vi bor. Vi vill ju veta var vägen kommer att hamna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om