Trosa vill hellre hitta samarbeten än låsa folk ute från tippen

Den kommunala avfallsstationen bekostas av avgiftskollektivet men till Korslöt kommer inte bara Trosabor med sina sopor. "Vi har stenkoll, det är ungeför en av tjugo som hör till andra kommuner", säger Ulf Hagstedt, teknisk chef hos Trosa kommun.

Ingen stoppas från att lämna sopor på Korslöt, Trosa kommuns återvinningscentral, men nu vill kommunen ha samarbete med grannkommunerna eftersom det är en del av deras invånare som åker med sitt skräp till Korslöt.

Ingen stoppas från att lämna sopor på Korslöt, Trosa kommuns återvinningscentral, men nu vill kommunen ha samarbete med grannkommunerna eftersom det är en del av deras invånare som åker med sitt skräp till Korslöt.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2024-07-27 04:43

Systemet med identifiering med körkort innan man kör in på avfallsstationen har precis införts i Gnesta, men i Trosa har det varit igång i flera år.

– Skillnaden är att vi inte stänger någon ute, men vi registrerar alla som kör in så vi har stenkoll på var de kommer ifrån, förklarar Ulf Hagstedt.

Anledningen till att ingen stoppas på Korslöt är omtanke om miljön.

undefined
"Vi har gjort propåer till våra grannkommuner om att de har invånare som kommer till oss med sina sopor", säger Ulf Hagstedt är teknisk chef på Trosa kommun som hoppas på samarbeten istället för att behöva stänga tippen för utomstående.

– Vi vill inte ha dumpning, det finns alltid en risk att soporna slängs i skogen. Och det har vi lyckats väldigt bra med i Trosa, det är sällan vi hittar dumpade sopor.

Enligt honom är det inte jättemånga från andra kommuner som nyttjar Korslöt.

– Det är ungefär en av tjugo.

Det är dock tillräckligt många för att Trosa kommun skulle inleda en djupare av analys av vilka som kommer till tippen – och varifrån de kommer.

– Många kör från Hölö och Mörkö, men vi har också de som kommer från Gnesta, Södertälje och Nyköping. Ett skäl är nog att vi har extremt bra öppettider på Korslöt. I Gnesta har de till exempel inte öppet på söndagar, vilket vi har.

undefined
Korslöt tar inte emot asbest men det gör Södertäljes avfallsstation. "Det är ett samarbete vi skulle kunna ha med Södertälje och det har vi fått positiva reaktioner på", säger Ulf Hagstedt. På bilden takpannor tillverkade av asbest.

Men nu vill Trosa kommun hitta samarbeten med de aktuella grannkommunerna.

– Vi har gjort en liten propå och kommer att formalisera den efter sommaren.

Till exempel skulle Södertäljes återvinning kunna ta emot Trosas asbest som Korslöt inte tar emot. 

– Det skulle också minska miljöbelastningen att slippa transportera det så långt.

Avgiftskollektivet

Avgiftskollektivet består av invånare som betalar avgifter för att använda specifika tjänster såsom till exempel, äldreomsorg, barnomsorg, vatten, avlopp och renhållning. Finansieringen sker genom direkta betalningar från invånarna som använder tjänsterna.

Skattekollektivet består av skattebetalare som alla bidrar till kommunens utgifter genom att betala kommunal skatt som främst baseras på inkomst. Skatten finansierar till exempel skolor, socialtjänst, sjukvård och infrastruktur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!