Kommunen säger nej till markhöjning i hamnen

Länsstyrelsen vill att kommunen utreder en markhöjning i centrala Trosa för att undvika översvämningar. Kommunen säger dock nej.

På en del vägar gick det att köra medan andra spärrades av i samband med översvämningen i februari i år.

På en del vägar gick det att köra medan andra spärrades av i samband med översvämningen i februari i år.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2020-12-03 08:20

Trosa har stora planer för gästhamnen. Det ska bland annat bli aktivitetsytor och nya gångstråk, men för att få igenom upprustningen krävdes en ändring av detaljplanen. Den nya planen har varit ute på samråd och länsstyrelsen kom in med ett yttrande om att kommunen ska titta på översvämningsrisken och komplettera dagvattenutredningen. 

– I utredningen har vi räknat på att hantera 10-årsregn, alltså en viss regnmängd som kommer vart tionde år. De vill att vi räknar på 20-årsregn, det är mer vatten och kräver en större dagvattenhantering. Vi är på gång med den kompletteringen, säger Linda Axelsson, planchef på Trosa kommun. 

undefined
I februari drabbades hamnområdet av en kraftig översvämning då det var väldigt högt vattenstånd både i ån och i Östersjön.

Hamnområdet i Trosa är lågt. Så sent som i februari svämmades stora delar av hamnområdet över, som tidningen rapporterade om. Länsstyrelsen har därför önskemål om att höja marknivån till 2,6 meter över havet för att säkerställa att det inte blir några översvämningar. Men kommunen menar att det inte är görbart då det skulle få väldigt stora konsekvenser. 

– Vi har ställt oss tveksamma till att gå upp på nivåerna som de nämner. Vi är medvetna om att platsen är utsatt. Men det finns väldigt många andra saker man måste ta hänsyn till här. Kajerna utmed Trosaån är byggda efter nuvarande marknivå. Det innebär att vi skulle få en kaj som är två meter högre än dagens bryggor, säger Axelsson. 

undefined
Stundtals var vattennivån 90 centimeter över det normala.

Trosa är byggt på gammal sjöbotten och marken är besvärlig. Det finns en övre torr skorpa i marken på ett par meter men under den är det lera. Det innebär att marken i hamnområdet inte har så stark bärighet och skulle behöva förstärkas vid en eventuell markhöjning, enligt kommunen.

– För att kunna genomföra en sådan markhöjning hade vi behövt använda oss av en omfattande stabiliseringsmetod och stabilisera hela hamnängen och upp till hamnplan. Det säger sig självt att bygga på två meter på mark där bärigheten är så pass begränsad är orealistiskt.

undefined
Åpromenaden spärrades av i februari.

Ebba Gillbrand, planhandläggare vid länsstyrelsen, säger till tidningen att man anser att kommunen ska följa sina egna riktlinjer.

– Alla kommuner är skyldiga att säkerställa så bebyggelse kan klara sig utan risk för människors liv och hälsa. Det är i ljuset av det som jag anser att Trosa kommun bör följa sina egna riktlinjer som man har i översiktsplanen som är under framtagande. Där anges det att grundläggningsnivån ska vara 2,6 meter, säger Ebba Gillbrand. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!