Turbulensen i kyrkan: Nu är ansvarsfrågan avgjord

Kyrkofullmäktige beviljade ansvarsfrihet till det tidigare kyrkorådet. "Det är dags att dra lärdom av det som varit och göra ett avstamp inför framtiden", säger ordförande i kyrkorådet, Petra Lindqvist (S).

Trosa församling har sedan 2020 präglats av interna konflikter. Onsdagen 23 mars samlades kyrkofullmäktige för ett nytt beslut kring beviljandet av ansvarsfrihet till dåvarande kyrkorådet för verksamhetsåret 2020.

Trosa församling har sedan 2020 präglats av interna konflikter. Onsdagen 23 mars samlades kyrkofullmäktige för ett nytt beslut kring beviljandet av ansvarsfrihet till dåvarande kyrkorådet för verksamhetsåret 2020.

Foto: Jessica Edeson

Trosa2022-04-02 11:45

Onsdagen 23 mars samlades kyrkofullmäktige i Trosa kvarn. Överst på dagordningen stod återigen frågan om att bevilja det tidigare kyrkorådet ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2020, vilket man två gånger tidigare beslutat inte göra. 

De väl omskrivna turerna började förra sommaren, när representanter från "Trosa församlings öppna kyrka" markerade sitt missnöje mot den dåvarande ledningen och röstade nej när frågan om ansvarsfrihet för det gångna året avhandlades.

Tilltaget var uppseendeväckande och kontroversiellt. 

– Jag kan inte göra annat än att klubba det här, men det är lite sorgligt, sade dåvarande ordförande Arne Karlsson efter voteringen. 

När han några månader senare gjorde tidig sorti hade svallvågorna redan orsakat flera avhopp från kyrkorådet.

Kalabaliken blev en följetong i SN, beslutet överklagades och upphävdes av domkapitlet tre månader senare. Enligt den inomkyrkliga överprövningsinstansen fanns inget underlag i revisionsberättelsen för att neka den tidigare styrelsen ansvarsfrihet.

– Missnöjet handlade egentligen om den omorganisation som genomfördes 2020, säger ordförande i kyrkorådet Petra Lindqvist (S).

Under åren har Svenska kyrkan tappat medlemmar i Trosa, som överallt. För att möta en framtid med mindre resurser anlitade det tidigare kyrkorådet konsulter som stuvade om rollerna och skapade nya tjänster med arbetsbeskrivningar som gjorde delar av den befintliga personalen okvalificerad.

– Omorganisationen hade kunnat göras på ett lite mjukare sätt genom att skola om personalen. I stället för att säga upp dem som saknade rätt kompetens, vilket var det man gjorde, säger Petra Lindqvist.

Hon ingick inte i kyrkorådet 2020 utan följde då processen som medlemsrepresentant för fackförbundet Kommunal. Med insyn från den sidan är hon fortfarande kritisk, samtidigt som rollbytet påkallar ett anpassat tonläge. 

I november var det ny votering där fullmäktige nekade kyrkorådet ansvarsfrihet på nytt. Beslutet överklagades igen, upphävdes av domkapitlet och återfördes till kyrkorådet för en tredje prövning. Under tiden blev det ny mandatperiod.

De flesta som röstade nej till ansvarsfrihet hörde till nomineringsgruppen Trosa församlings öppna kyrka. Ett alternativ till de partipolitiska grupperna som sjösattes inför kyrkovalet 2013. Där vann man en stor majoritet i fullmäktige som upprätthölls till senaste kyrkovalet då ingen från gruppen längre ville ställa upp. Även färre väljare deltog.   

undefined
Förra sommarens kyrkofullmäktige hölls i Trosa stads kyrka 14 juni 2021 där ansvarsfrihet nekades det tidigare kyrkorådet.

Rösterna gick i stället till Socialdemokraterna som fick 44,8 procent. De är nu största gruppen och kunde därför sätta punkt för ansvarsfrågan under förra veckans kyrkofullmäktige.

– Den här gången valde Socialdemokraterna att lägga ner sina röster varpå ansvarsfrihet för år 2020 beviljades tidigare kyrkorådet, säger Petra Lindqvist.

Enligt henne är det nu dags att lägga det gamla bakom sig och vända blicken framåt. Även om det fortfarande finns synpunkter kring hur förrförra året hanterades.

– Vi markerade det genom att lägga ner våra röster, samtidigt som det är dags att dra lärdom av det som varit och göra ett avstamp inför framtiden. Vårt fokus behöver ligga på att skapa den verksamhet som församlingen efterfrågar samtidigt som vi jobbar hårt för att bli en föredömlig arbetsgivare, säger hon.

Arbetsmiljöverkets krav

I maj 2021 genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion som resulterade i en lista med åtgärdskrav till Trosa församling från myndigheten. Vissa punkter handlade om lokalernas beskaffenhet och har åtgärdats.  Andra handlade om kränkande särbehandling. ”Efter återkoppling med Arbetsmiljöverkets representanter fortgår arbetet med dessa punkter utifrån krav. Det beräknas vara klart innan aprils utgång", säger ordförande kyrkorådet Petra Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!