I luften dånar helikoptern och i vattnet syns vågor av lufttrycket. En person kliver ur och vinschas ner med en vajer till fartyget under, för att hämta upp en från besättningen. Åskådare har flockats på kajen intill för att titta på.
– Vi hade en uppvisning tillsammans med Sjöfartsverkets räddningshelikopter, berättar Fabian Ouchterlony från Kustbevakningen efteråt.
Det besökarna får se är när en ytbärgare – personen som går ur helikoptern i luften och firas ner – hämtar en av Kustbevakningens besättningsmän till helikoptern, förklarar Fabian Outcherlony. Primärt arbetar ytbärgare med att rädda människor som trillat i vattnet, säger han.
Uppvisningen är en del av lördagens sjösäkerhetsdag på Hamnängen i Trosa. Det är Trosa båtklubb ungdom som för andra gången arrangerar eventet. På plats fanns bland annat Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet och ambulans för att visa sina verksamheter.
Åsa och Håkan Randahl, med barnen Alexis och Isak, är några av besökarna.
– Jag är intresserad av kustbevakningen och älskar hav och båtar, berättar Alexis Randahl.
– Vi var här när det började och om barnen får bestämma är vi kvar ett par timmar till, säger Åsa Randahl.
Längs kajen är också Sjöräddningssällskapet med sina båtar. Här är bland andra Cherie Pallin, räddningsman, och Roberth Steiner, befälhavare.
– Det har varit mycket folk och många frågor. Alltifrån vad däcket är gjort av till hur många uppdrag vi har, säger Cherie Pallin.
På den senare frågan är svaret drygt 120 uppdrag per år som de frivilliga sjöräddarna åker ut på, berättar Roberth Steiner, vilket kan handla om båtar som behövs bogseras eller personer som ramlat i vattnet.
De informerar också om vad som är viktigt att tänka på för de som ska ut till sjöss:
– Flytväst framför allt, oavsett hur duktig du är på att simma, säger Roberth Steiner.
Han säger också att det kan vara bra att ha med sig ett vattentätt fodral till mobilen, så den skyddas om den hamnar i vattnet.
Mer än räddningsaktioner till sjöss, visas det även upp vad som kan göras om hjälp behövs på land. Här finns ambulanssjukvårdaren Anna Wicksell till hands, som under dagen lär ut hjärt- och lungräddning. Hon tycker att det är kul att folk vågar prova, men märker att många är rädda för att göra fel.
– Men man kan inte göra fel. Och man ska inte vara rädd för att påbörja HLR om någon får hjärtstopp, det är viktigt och räddar liv.
När tidningen på måndagen pratar med Bengt Gyltman, ordförande i arrangerande Trosa båtklubb, är han glad och nöjd efter helgens evenemang.
– Det är lite svårt att säga exakt, men vi tror att det kom ungefär 3 000 besökare. Jätteroligt!
Blir det en tredje gång?
– Absolut, säger Bengt Gyltman.