Personer som flytt från Ukraina till Sverige ska få en jämnare fördelning över landet, enligt ett beslut från regeringen. Från och med 1 juli träder lagen i kraft och då ska kommunerna ordna boende för personer med uppehållstillstånd, enligt massflyktsdirektivet
– Enligt Migrationsverkets senaste statistik så finns det 68 skyddsbehövande personer från Ukraina som är bosatta i kommunen, säger Cecilia Söderqvist, arbetsmarknads- och integrationschef i Trosa kommun.
De 20 bostäderna i Trosa som de skyddsbehövande ska bo i är klara och avtal är tecknat med Migrationsverket, men var resten av de skyddsbehövande ska bo vet inte kommunen än.
Är dessa 42 inkluderade i de 68 personer som redan finns i Trosa kommun?
– Det är oklart om det handlar om de som redan är här eller inte. Vi väntar in lagen 1 juli så vi får veta mer.
De personer som hamnar över det antalet och som inte har eget boende, kommer troligtvis att placeras om till en annan kommun.
Det blir alltså 26 skyddsbehövande som kanske behöver flyttas någon annanstans?
– Ja, i de kommuner som har fler skyddsbehövande än det antal Migrationsverket kommit överens om med respektive kommun, meddelar presstjänsten på Migrationsverket.
Migrationsverket räknar med att 55 000 skyddsbehövande från Ukraina kommer till Sverige under 2022, men att 5 000 av dem återvänder under året. Sammantaget skulle därmed 50 000 skyddsbehövande vara inskrivna hos Migrationsverket vid årets slut.