– Vi har inte kunnat sova ordentligt på två veckor. Min fru och vår dotter är rädda att gå genom dörren, säger Dmytro Barkin.
Tillsammans med hustrun Mariia Barkina och parets tioåriga dotter Daria Barkina lämnade han Mariupol och det krigsdrabbade Ukraina den 15 mars förra året.
– Jag tog bilen och körde oss till Sverige, sedan bodde vi hos familjer i Trosa tills i höstas då kommunen gav oss den här lägenheten, säger han.
Dmytro Barkin berättar att både han och familjen var nöjda med bostadssituationen, fram tills för några veckor sedan, då stora mängder kackerlackor började tränga sig in genom dörrspringorna.
– De kommer från grannlägenheten och verkar ha spridit sig överallt. Vi kontaktade kommunen för över två veckor sedan.
Kommunen, som hyr ut lägenheterna i andra hand, kontaktade bostadsbolaget Trobo. Familjen fick sedan klisterfällor att ställa utanför dörrspringan vid grannlägenheten, som står tom, men det var inte tillräckligt.
Sedan dess har Dmytro Barkin tätat dörrspringorna med silikon.
– Det är det enda som hjälper. När min dotter går till skolan öppnar jag först dörren och dödar mellan fem och tio kackerlackor – varje morgon. Min fru är också rädd för att gå till jobbet, det är bara jag som har nyckeln till dörren numera, hon vågar inte öppna den.
– Det låter förskräckligt, man undrar hur länge de har levt med det här, säger kommunens socialchef Lisbeth Lampinen när hon får höra om familjens situation.
Enligt henne uppmärksammades kommunens tjänstemän under torsdagen 9 mars på problemet med ohyra i fastigheten, där man hyr lägenheter att använda till kvotflyktingar och sociala korttidskontrakt.
– Nästa dag tog vi kontakt med fastighetsägaren som ställde ut fällor. Men efter helgen kom det in en ny anmälan, säger hon.
Anders Sandervåg, fastighetsförvaltare för Trobo, är bekant med problematiken.
– Det känns som vi har haft det här problemet ett tag. Kackerlackor upptäcks i enstaka lägenheter som saneras, men sedan dyker de upp igen någon annanstans.
Efter flera akutinsatser planerar Anticimex nu en större sanering av hela fastigheten, enligt Anders Sandervåg. Under veckan har hyresgästerna ombetts ge tillstånd för att en sådan operation ska kunna genomföras.
– Det fungerar inte att ta en i taget, man måste ta hela fastigheten, säger Anders Sandervåg.