Ungdomsfest urartade – socialchefen: "Upplopp"

"Jag kallar det upplopp!" säger socialchef Lisbeth Lampinen om den fest som urartade på valborgsmässoafton där poliser på plats attackerades av berusade ungdomar.

Valborgsmässofirandet i Trosa började lugnt men när barnfamiljerna gått hem började ett intensivt festande bland ungdomarna på flera ställen i kommunen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Infälld är socialchef Lisbeth Lampinen.

Valborgsmässofirandet i Trosa började lugnt men när barnfamiljerna gått hem började ett intensivt festande bland ungdomarna på flera ställen i kommunen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Infälld är socialchef Lisbeth Lampinen.

Foto: Jens Alvin/Trosa kommun

Trosa2023-05-03 17:43

Trosa kommuns ungdomssamordnare Gabriel Elmanius bedömer att det var otroligt många ungdomar ute under valborgskvällen, på flera olika platser och orter.

– Jag skulle säga 160 ungdomar, varav alkohol var inblandat för runt 100 av dem. Det var ungdomar runt 17-årsåldern, någon är 18, men där var också 14- och 15-åringar som var berusade.

De flesta ungdomarna befann sig antingen på en strand på Öbolandet eller på en hemmafest i ett bostadsområde i Trosa, och det var där det vid 23-tiden blev så stökigt att polisen grep in.

– Det var säkert ett 40-tal ungdomar där, inom- och utomhus, många påtagligt påverkade. De störde grannar, så när polisen kom gick de in för att avbryta festen, berättar Gabriel Elmanius som var på plats tillsammans med en kollega och försökte prata berusade ungdomar tillrätta och få dem att ta sig hem.

– Vi var aldrig inne i bostaden så jag kan inte säga vad som hände där, men en ungdom kom ut och sa att polisen hade brottat ner honom och han var väldigt upprörd. Vi sa att vi kunde stanna som stöd om han ville prata med poliserna när de kom ut.

Redan då började det bli en upprörd stämning bland ungdomarna utanför.

undefined
Flera polispatruller fick kallas till ungdomsfesten i Trosa som enligt flera som SN pratat med urartade helt under valborgsmässoaftonen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Upploppet uppstod enligt Gabriel Elmanius när poliserna beslöt sig för att ta med den personen i polisbilen. Situationen eskalerade snabbt och blev väldigt hätsk – och ungdomar började kasta saker mot poliserna och polisbilen.

– Jag höll på att svimma när jag fick den här informationen, säger socialchef Lisbeth Lampinen. 

– Aldrig, aldrig har något sådant hänt tidigare under alla mina år i Trosa, att man kastar saker på polisen. Storstan kommer till den lilla kommunen. Det är jättetråkigt!

Även Gabriel Elmanius erkänner att han är överraskad över den press ungdomarna utsatte de närvarande poliserna för.

– Trosaungdomarna har normalt en god grunduppfostran, de är bra ungdomar, och brukar inte bete sig så här. Poliserna gjorde ett jättebra jobb om man betänker hur hårt pressade de var, bara två bland så många upprörda ungdomar. Vi försökte också prata med dem men stämningen var väldigt upphetsad. Det fanns några individer som drev på för att göra den värre. Jag skulle också säga att det fanns en handfull ungdomar där från andra orter än Trosa kommun.

Polisen kallade på förstärkning och tre patruller skickades omedelbart till platsen.

– Då upplevde vi att flera ungdomar började nyktra till och lämna platsen och jag åkte för att samla ihop mina kollegor. När vi återvände 20–25 minuter senare hade poliserna lämnat och endast ett fåtal ungdomar var kvar. Vid ettiden på natten skulle jag säga att det var helt lugnt i kommunen, säger Gabriel Elmanius.

Han vill skicka ett budskap till föräldrar till tonåriga barn i kommunen:

– Var var ni? Var får ungdomarna tag på all alkohol? Det handlar om deras liv och framtid, de behöver vuxna som stöttar och undervisar nu. Det har skett en attitydförändring. Tidigare gömde ungdomarna alkohol när vi kommer, nu står de kvar med ölen eller vad de har och tycker att de har rätt att festa, fast de är minderåriga. Men de har alltid varit respektfulla mot polisen. Och polisen kanske måste fundera på om det räcker med en bil i Trosa vid speciella tillfällen.

undefined
Områdeschef Tobias Kjell säger till SN att den urartade ungdomsfesten i Trosa inte är särskilt uppseendeväckande.

En polis fick en lättare skada vid ingripandet men enligt områdespolis Tobias Kjell i Trosa låg inget brott bakom skadan, som krävde sjukhusvård.

– Polisen råkade ramla, säger han.

Tobias Kjell vill i övrigt inte uttala sig om incidenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!