– Att kunna odla sin egen mat handlar om beredskap, säger Charlotta André som är projektledare för Trosa kommuns projekt Odla vardagsmaten.
Det är ett projekt som startar till våren. Kommunen vill ge Trosaborna möjlighet att öka sin hemberedskap genom att ge kunskap och trygghet i att odla sin egen mat. Just nu är projektet i sin linda, men det är redan 90 personer i Trosa som har ansökt om att få vara med. Tanken är att kommuninvånarna ska hitta ett samspel, där tomtägare delar med sig av sin mark för odlingsintresserade.
– Det kanske finns någon som har en trädgård som de inte orkar ta hand om och då kan man dela på jobbet, säger Charlotta André.
Just nu söker projektet tre odlingscoacher som ska agera likt en personlig tränare och finnas till hands för de som vill ha mer inblick i ämnet.
När projektet var ett embryo handlade det om hälsa, miljö och beredskap. Men i dag har den ekonomiska aspekten fått ett finger med i spelet. Det är inflation och alla ska kunna äta, menar Charlotta André och enligt Emil Sandström, forskare och lektor på SLU är det fler som vill bruka sin egen mark och odla sin egen mat.
– Fler och fler odlar sin egen mat för självförsörjningsändamål. Det handlar dels om en livsstilsförändring som kan ses som en motkulturell protest mot den urbana livsstilen men också om att det håller på att bli mer ekonomiskt fördelaktigt, säger Emil Sandström.
Han menar, i likhet med Charlotta André, att det ger en trygghet i att veta hur man går från jord till bord.
– Intresset har ökat på grund av det oroliga omvärldsläget med krig, pandemi och oro över vad som kommer att hända i kölvattnet av klimatförändringen, säger Emil Sandström.
Idén till projektet kommer ifrån Eva Westergren som också är projektledare:
– Jag kände att vi Sverige är dåliga på att ta ansvar själva. I Trosa är självförsörjningsgraden låg med endast 0–5 procent och ett sätt var kunskapsöverföring i ämnet. Dessutom är det något fler kan göra tillsammans mellan generationerna så det bidrar till att bryta isolering också, säger hon.
Trosaborna har fått svara på en enkät om vad det är inom odling som de är intresserade av.
– De vill veta var man ska odla, hur stor ytan måste vara, vilka grönsaker som går lättast att odla och vilken jord olika fröer trivs bäst i, säger Charlotta André.