Det är ingen nyhet att Vänsterpartiet driver frågan om sextimmars arbetsdag. Runtom i landet pågår försök med förkortad arbetstid. I det sammanhanget var Trosa tidigt ute eftersom ett försök gjordes redan 2001 då äldrevården i Trosa/Vagnhärad införde sextimmars arbetsdag under ett års tid.
Initiativet kom från Socialdemokraterna. På grund av svårigheter med schemaläggning så gjordes försöket slutligen enbart inom hemtjänsten. En utvärdering visade på positiva effekter för personalen som kände sig mer utvilad vilket resulterade i färre sjukskrivningar, dessutom kunde deltidsanställda som ville gå upp i tid och få mer i plånboken. Något som innebar ökade lönekostnader på drygt en miljon kronor för kommunens del.
Trots det anser Tommy Fogelberg (V) att tiden nu är mogen för ett nytt och längre försök eftersom det finns projekt i Göteborg och Umeå som visar på minskade kostnader där.
– Positiva erfarenheter bör vi ta del av. Det är tydligt av vi går mot en kortare arbetstid. Rent historiskt har det ju även funnits motstånd mot semesterveckor som vi anser som självklart i dag. Så det gäller bara att börja pröva, säger han.
Tommy Fogelberg (V) ställer därför en interpellation (fråga) till ansvarig nämndpolitiker, Vård och -omsorgsnämndens ordförande Martina Johansson (C), om hur hon ser på möjligheten att på försök pröva kortare arbetstid inom exempelvis äldrevården i Trosa samt utvärdera och analysera försöksverksamheten efteråt. Hon säger till SN att ett svar kommer 7 mars.
På frågan varför försöksverksamhet ska göras inom traditionella kvinnoyrken som vård- och omsorg och inte inom mer mansdominerade yrken svarar Tommy Fogelberg (V):
– Det var en fråga som jag inte har ett bra svar på. Det är väl av gammal vana och kanske för att det är där flest deltidstjänster funnits.