– Det är inte något alarmerande, men vi måste titta på varför det ser ut som det gör, säger Bengt-Eric Sandström (L).
Han är ordförande för det lokala brottsförebyggande rådet i Trosa, där polisen nyligen visade siffrorna för kommunen.
Samtliga kommuner i Östra Sörmland ligger högt när det gäller antal anmälda misshandelsfall mot barn mellan sju och 14 år per 100 000 invånare, högre än snittet i polisens region öst och nästan dubbelt så högt som rikssnittet. I Trosa pekar kurvan brant uppåt sedan 2013, men det är låga tal och man bör akta sig för att dra förhastade slutsatser, menar Bengt-Eric Sandström.
– En del av anmälningarna kan ju handla om barn som slagit andra barn, det behöver vi filtrera bort. Det intressanta för oss är misshandelsfallen som sker i hemmet.
Enligt kommunen finns det inga andra signaler på att våld mot barn i Trosa ska ha ökat dramatiskt den senaste tiden.
Oppositionsrådet Magnus Johansson (S) menar att statistiken bör sättas in i ett större sammanhang. Han nämner bland annat regionens undersökning som nyligen visade att många unga tjejer i Trosa mår dåligt, och IVO:s granskning av orosanmälningar som inte utreds.
– Vi behöver ta ett samlat grepp och titta på det här området. Jag har ingen quickfix, men vi måste gräva djupare och komma till rätta med problemen, säger Johansson.
Bengt-Eric Sandström håller delvis med.
Är ni oroliga över situationen för Trosas ungdomar?
– Nej, jag är inte orolig. Med det sagt är de här signalerna ingenting som vi får låta passera utan att vi analyserat dem ordentligt, säger Bengt-Eric Sandström.
Han påpekar också att kommunen satsade en miljon kronor extra på fältarna i år, eftersom många befarade en stökig sommar när fler ungdomar än vanligt var kvar på hemmaplan på grund av pandemin. Satsningen tycks ha fallit väl ut.
– Det har gått riktigt bra. Enligt rapporterna från fältarna har sommaren varit som en helt vanlig helg, säger Bengt-Eric Sandström.
Förutom misshandel mot barn sticker Trosa ut när det gäller villainbrott och stölder av och från båtar. Kommunpolisen Mattias Hedström vill inte kommentera statistiken innan analysarbetet är färdigt.
– Vi ska nu gå vidare med en orsaksanalys, det är så vi jobbar med brottsförebyggande arbete. Det finns många faktorer som kan påverka antalet anmälningar och jag vill inte spekulera eller föregå det arbete som nu ska göras, säger Mattias Hedström.