Vattenläckor ger Trosa dryga kostnader

TROSA Förra året gick över 900 000 kronor åt för att laga akuta vattenläckor eller andra skador på kommunens vattenledningsnät. Hittills i år har akutinsatserna kostat strax under 800 000 kronor. Under tisdagen var det dags för nya reparationer igen.

IMG_4325.jpg

IMG_4325.jpg

Foto:

Trosa2014-10-17 06:17

I tisdags upptäcktes en skada på en spillvattenledning vid åpromenaden i Trosa hamn.

– Vi upptäckte att en träpåle som ska förstärka upp runt åpromenaden har körts mot vår vattenledning. En tidsplan för hur skadan ska lagas på bästa sätt är inte klar än, vi utreder fortfarande olika alternativ, säger Maria Forsberg, VA- och renhållningsingenjör på Trosa kommun.

Vattenläckor på ledningsnätet runtom i Trosa är ett återkommande problem. SN har vid flera tillfällen rapporterat om störningar som drabbat boende i kommunen. I början av oktober handlade det om två vattenläckor i korsningen Industrigatan och Verktygsgatan och i somras sjönk vattenreserverna i Trosas vattentorn drastiskt efter en större vattenläcka.

Även om entreprenören Trotab kan komma i gång med reparationer snabbt och laga läckan, tickar kostnaderna på varje gång som det krävs ett akut reparationsarbete. Förra året låg prislappen för insatserna på drygt 900 000 kronor. Siffrorna för 2014 visar hittills en kostnad på strax under 800 000 kronor.

I avtalet med Trotab har kommunen valt en rörlig kostnad för att laga läckor på ledningsnätet, i stället för en fast kostnad varje år.

– Vi anser att det är bättre att betala vad det kostar vid varje läcka än att förhandla upp det, säger Stig Tördahl, teknisk chef på Trosa kommun.

I budgeten för 2015 har kommunen beräknat för 13 vattenläckor, samma antal gäller för i år. Det var något i underkant: i sin tur skedde totalt 16 läckor under 2013.

– Det varierar väldigt från år till år och vi budgeterar utifrån ett utfall på de senaste tre åren. Så fungerar det även med snöröjningsbudgeteringen. Det är inget man vet utan det är ett medeltal, säger Tördahl.

Trosa är byggt på gammal sjöbotten, vilket betyder att när marken rör på sig kan det orsaka sprickor i rören och orsaka vattenläckor. Plaströr är dock mer följsamma och passar bättre för markförhållandena i Trosa. Omkring 60 procent av rören i ledningsnätet är i dag gjorda av plast.

– Vi jobbar med en förnyelse av VA-anläggningen och för varje år så kommer vi att få ett mer driftsäkert system.

– Men det är dumt att riva upp fungerande anläggningar i full funktion, det är bättre att ta tag i de stråk där det ofta uppkommer vattenläckor, säger Tördahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om